Pospíšil se opřel do Pirátů: Nejsou nám nadřazení, přesto si diktují. Jednají nečestně

Jiří Pospíšil

360° (927)

Povolební vyjednávání v Praze jsou teprve na začátku, už nyní však přichází první střety. Piráti, kteří ve volbách obsadili třetí místo, vítězné koalici Spolu diktují podmínky. S tím zvolený zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu 360° silně nesouhlasil. Možnému spojenci vyčítá, že jedná nečestně a v médiích zmiňuje pouze tu nejlíbivější podmínku.

Pospíšil podotkl, že proběhla teprve první oťukávací jednání a schůzky budou pokračovat v následujícím týdnu – tedy po druhém kole voleb do Senátu. Prvním cílem koalice Spolu je hledat spojence na vládní úrovni, tedy u STAN a Pirátů. Jenže právě druhé jmenované politické uskupení hned v začátku rozvířilo vody.

Na úvod jednání Piráti v čele s dosavadním primátorem Zdeňkem Hřibem přednesli své podmínky, které se týkají zastupitelů. „Piráti stanovili celou řadu podmínek na nás, jako možné partnery. Nám vadí princip. Když přizveme k jednání korektně a čestně Piráty, necháváme na nich, aby si rozhodli, jaké nejlepší zastupitele vyberou a posadí do rady. Ano, mají svou odpovědnost před svými voliči, to má však i koalice Spolu,“ uvedl.

Kdo je nepoctivý?

Pospíšil považuje za nečestné a nekorektní, aby možný partner, který koalici není nadřazený, ale rovnocenný, říkal, jaké lidi smí v radě mít. „Že tam nesmíme mít takového člověka kvůli funkci, že je nepoctivý – to asi o našem kandidátovi rozhodnou Piráti v referendu, kdo je nepoctivý, protože nevím, jak se takové slovo určí. Ono se jim hodí, že mluví jen o trestně stíhaném. Zní to nesmírně líbivě a krásně, ale sakra, my jsme vyhráli volby,“ rozčílil se.

Doplnil, že stejně jako Spolu respektuje zvolené zastupitele za Piráty, měli by i Piráti respektovat je. „Také neříkáme, že je Hřib neúspěšný a neměl by tam vůbec sedět. My bychom si nedovolili spojence kádrovat,“ dodal.

K podmínkám Hřiba se vyjádřil také další zvolený zastupitel Ondřej Prokop (ANO): „Od Hřiba mi to přijde jako nesmysl. Má to nějaký důvod – trestně stíhaná v radě být nemá – ale koalice Spolu ještě nominanty do rady neoznámila. Proto mi přijde nesmyslné dávat si požadavky dopředu. Nyní jsou nedůstojné,“ sdělil.

Tagy: