Pospíšil: Svědomí mám čisté, odstoupit nehodlám. Na magistrátu hrozí fraška, míní Prokop

Zleva: náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09) a předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop

360° 31.8.2023

Odstoupit se nechystám, protože svědomí mám čisté. Po čtrnáctiměsíční intenzivní práci policie je zjevné, že nejsem podezřelý, natož obviněný. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl náměstek primátora a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v reakci na své údajné zapojení do kauzy Dozimetr. Předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop navzdory těmto slovům uvedl, že opozice trvá na tom, aby Pospíšil rezignoval. „Informace, které se objevily v médiích, bereme velmi vážně,“ zdůraznil s tím, že ANO žádá mimořádné zasedání na magistrátu, jinak se „z řádné schůze může stát fraška“.

Kvůli údajným novým informacím v kauze Dozimetr vyzývají zástupci Prahy sobě k odstoupení Pospíšila. Tvrdí, že celou věc politicky kryl a stál u zrodu korupční skupiny. Stejně tak k rezignaci náměstka a europoslance vyzvali politici z pražského hnutí ANO. „Odstoupit se nechystám, protože svědomí mám čisté a protože z čtrnáctiměsíční intenzivní práce policie je zjevné, že nejsem ani podezřelý, natož obviněný. To je myslím jasný fakt,“ vzkázal Pospíšil.

V průběhu podzimu by podle měj měly padnout obžaloby. „Tím se celá práce policie uzavře a půjdeme do hlavního líčení. Uvidíme konkrétně, kteří aktéři co měli, či neměli způsobit. Nyní však máme přípravné řízení, je zde mlha, tisíce stránek spisů, které neznáme. Kauza se velmi dobře využívá k boji proti politickým oponentům, což mě trochu mrzí. Takto to vnímám já vůči sobě,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Paní Pekarová, rozpusťte pražskou TOP 09, vyzývají zastupitelé kvůli Pospíšilovi a Dozimetru

„Informace, které se objevily v médiích bereme velmi vážně. Jako pražské hnutí ANO jsme Pospíšila vyzvali, aby rezignoval. Primárně jde o informace ohledně pochybného financování volebních kampaní, kde policie doslova píše, že Michal Redl měl peníze rozdělovat mezi dvě politická uskupení: kromě STAN zmiňoval často i TOP 09. To si myslím, že je velmi závažné, protože kvůli tomu padla i druhá Klausova vláda,“ vzpomněl Prokop.

Pospíšil: Pojďme se o věcech bavit

Navzdory těmto prohlášením zdůraznil, že hnutí ctí demokracii a presumpci neviny. „Budeme rádi, pokud klub Spolu, jestli stojí za Pospíšilem, podpoří naši výzvu pro svolání mimořádné schůze na magistrátu, kde to bude moci vysvětlit,“ pokračoval. Pražská část opozice se totiž bojí toho, že pokud by k tomuto kroku brzy nedošlo, tak by téma Dozimetru mohlo „kontaminovat“ řádnou schůzi: „Vlastně to celé bude taková fraška,“ uvedl Prokop.

Sám Pospíšil vzápětí vzkázal, že s mimořádnou schůzí souhlasí. „Sám to podpořím. Pojďme se o věcech bavit. Jsem připraven čelit tomu, co budu v této chvíli schopen říci. Vše, co jsem věděl, jsem řekl policii. Teď bohužel čelím tomu, že někdo má mou výpověď, já ji nemám. Pak dochází k drobným posunům, že z účasti na schůzce se dělá údajně organizování schůzky, a pak to někam zmizí. Už jsme jinde než před rokem. Policie odvedla nějakou práci a už se rozděluje, kdo je opravdu obviněný a případně bude obžalovaný,“ dodal europoslanec.

Tagy: