Postřehy po Nizozemcích: Červená, famózní Holeš s Vaclíkem a dynamo Kadeřábek

Čeští fotbalisté v osmifinále Eura senzačně porazili Nizozemsko a po výsledku 2:0 se mohou těšit na čtvrtfinále proti Dánsku. K posunu přes favorita jim pomohla červená karta soupeře, vyspělá taktická hra, ale i několik vynikajících individuálních výkonů. Redakce CNN Prima NEWS přináší pět postřehů z utkání, které fanouškům udělalo obrovskou radost.

Červená, ne oranžová

Klíčový okamžik velké české radosti: V 53. minutě při pokrývání Patrika Schicka uklouznul hvězdný nizozemský bek Matthijs De Ligt a sáhnul po míči rukama. A třebaže rozhodčí nejdříve ukázal pouze žlutou kartu, po konzultaci s videem tasil kartonek ohnivé barvy.

Českému mužstvu potom trvalo jen čtvrt hodiny, než po rohu nádherně otevřelo skóre.

Tým Jaroslava Šilhavého předvedl znamenitý taktický výkon, platilo to i konkrétně při početní výhodě. Chytře roztahoval hru, oslabeného protivníka unavil, do ničeho jej v závěru příliš nepouštěl. A když přidal další trefu, už se pomalu mohlo slavit.

Holeš a Vaclík

Dvě jména, dva hrdinové. Tomáš Holeš odehrál fantastický zápas směrem dozadu, k tomu ovšem dodal i parádní ofenzivní nadstavbu. Vždyť byl u obou českých gólů!

Jeho přeslavná gólová chvilka přišla v 68. minutě, kdy si vyčíhal chytrou zpětnou hlavičku Tomáše Kalase. 1:0!

V 80. minutě pak vběhnul do soupeřovy obrany, vybojoval balon. Nejdřív to vypadalo, že bude zakončovat sám, nakonec ještě posunul na snajpra Schicka.

Bum, úchvatné razítko na postup!

Vedle Holeše skvěle zahrál i brankář Tomáš Vaclík. Utkání nezačal nejlíp, Nizozemcům zkraje poskytnul příležitost zbrklým vyběhnutím. Jenže všechna zaváhání a chybky v národním dresu si až do konce kariéry vykoupil neuvěřitelným zákrokem z 52. minuty, kdy jak gólmanský superman lapil stoprocentní nájezd Donyella Malena.

Neskutečné. Klíčové. Pokud by ho Malen překonal, s postupem by to bylo zlé.

Dynamo Kadeřábek

Byla to jedna z velkých otázek budapešťského osmifinále: Jak si na levém beku povede Pavel Kadeřábek, jehož flek je jinak na druhé straně obrany? Byť hrál proti Nizozemsku přes nohu, přestože na letošním Euru dosud nekopal ani minutu, stejně potvrdil svou bundesligovou reputaci.

Byl vynikající!

Náhrada za vykartovaného slávistického kapitána Jana Bořila kmitala podél lajny nahoru a dolů, k tomu z drtivé většiny dokázala úspěšně krotit ofenzivní choutky Denzela Dumfriese. Kadeřábek hvězdu Eindhovenu zdárně předskakoval, mazaně používal tělo.

Jistě, i z jeho strany občas zahrozilo. Třeba ve 39. minutě se kolem něj expres Dumfries prohnal do veleslibné šance. Celkově to ovšem byl od opory Hoffenheimu hodně solidní výkon. Ve srovnání s Bořilem určitě neztrácel. Jen škoda, že v 65. minutě neproměnil vyloženou šanci.

Povedený záskok za kapitána

Kapitán Vladimír Darida je vyhlášený fotbalový poctivec a maratónec, svému týmu je pokaždé velmi platný. Ale marná sláva – jeho dosavadní výkony na letošním Euru nebyly vyloženě oslnivé. Když tedy musel osmifinálový duel oželet, žádná panika nebyla na místě.

Tím spíš, když jeho pozici zaujal Antonín Barák.

Špílmachr italské Verony do značné míry pozměnil způsob hry české středové řady, byla najednou daleko kreativnější, přímočařejší. Barákova technika a přesné kombinační schopnosti na Nizozemce platily.

Plné (a slavící) tribuny

Páni, tohle byl přece úplně jiný fotbal!

Po měsících fanouškovského strádání způsobeného protipandemickými opatřeními se aréna v maďarském hlavním městě zaplnila tisícovkami natěšených a hlučných příznivců, kteří z dosavadního více méně sterilního mistrovství pomohli zase jednou udělat rozvášněný karneval.

Ponechme teď stranou, zda je benevolentní přístup maďarských úřadů rozumný. Pro příznivce (i u televize) však taková kulisa představovala úplně jiný zážitek.

Tím spíš, když se slavil senzační postup. Nejen senzační, taky naprosto zasloužený!

„Pomohli nám k němu právě i diváci. I jim patří obrovský dík,“ uznal Holeš.

Tagy: