Pouhý pád přináší zlomeninu: Oliverkova matka těžkou diagnózu neustála, otec shání pomoc

Malého Olivera vychovává otec Lukáš sám. Maminka rodinu opustila poté, co se dozvěděla, že chlapec trpí nemocí osteogenesis imperfecta – laicky řečeno nevyléčitelnou lámavostí kostí. Oliver vyžaduje neustálou péči a dohled, pouhý pád či úder totiž přináší velmi vysoké riziko zlomeniny. Tatínek chce synovi dopřát co nejkvalitnější život, proto se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc. Prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21 shání peníze na speciální jídelní stoličku.

„Jmenuji se Lukáš a mám v péči syna Oliverka, kterému jste už dvakrát velmi pomohli, za což vám jsem velmi vděčný,“ uvedl na úvod na platformě Znesnáze21 otec chlapečka. Jak vysvětlil, matka Olivera rodinu opustila poté, co se dozvěděla o synově diagnóze.

ČTĚTE TAKÉ: Život v Rumunsku zasvětil péči o psy, teď Florin čelí kruté nemoci. Stát na léčbu nepřispěje

„Oliverek má nemoc osteogenesis imperfecta, což je v překladu zvýšená lámavost kostí. Syn vyžaduje neustálou péči a dohled. Je jasné, že chce dovádět s vrstevníky, ale bohužel nemůže být ani chvilku bez dozoru – stačí, aby spadl nebo se špatně bouchl a hned má něco zlomeného,“ pokračoval Lukáš.

Život s omezením

Ačkoliv na Oliverovu diagnózu neexistuje lék, lze kosti alespoň zpevnit speciální metodou: léčbou biofosfonáty. „Z toho důvodu jednou za půl roku jezdíme na kapačky do Zlína. Od té doby se mu tolik kosti nelámou. Jak je ale řečeno, onemocnění je nevyléčitelné a do budoucna bude muset Oliverek žít s mnoha omezeními,“ konstatoval otec.

Chlapec nyní začal chodit kolem nábytku a co nejvíce se snaží stavět na nohy. „Po všem, čím jsme si prošli, je to neuvěřitelná radost, ale zároveň mi to v kombinaci s jeho nemocí přináší spoustu starostí. Musím být každou hodinu dne ve střehu,“ pokračoval Lukáš.

Co je však nyní nejdůležitější, Oliver vyrost z jídelní stoličky, a navíc ho čekají čtyři operace. „A to obou rukou a nohou, aby mohl konečně chodit a psát. Kvůli zkrouceným kostem na rukách neudrží rovně propisku nebo tužku,“ vysvětlil. Vzhledem k náročné péči o syna se proto Lukáš obrátit na veřejnost a založil sbírku na platformě Znesnáze21.

„Prosím, pomozte nám získat větší speciální jídelní židli, aby byl Olí v bezpečí. U běžné židle hrozí, že z ní spadne. Nové křeslo může využívat i na kreslení nebo skládání puzzlů. Děkuji moc všem. Už jste nám v minulosti moc pomohli, bez vás nevím, co bych dělal. Díky vám může Olí dělat všechny velké pokroky,“ dodal otec.

Pokud i vy chcete Lukášovi s Oliverkem pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fenka hrdinkou. Nezvyklým štěkotem vzbudila majitele a zabránila obrovské tragédii

Tagy: