Roztroušená skleróza připravila Pepu o život, jaký znal. Terapie pomáhají, jsou však nákladné

Psal se rok 2018, když tehdy 24letý Pepa začal pociťovat první příznaky roztroušené sklerózy. Děsivou diagnózu nadšenému sportovci na začátku roku 2019 potvrdili lékaři. Postup nemoci byl rychlý: Pepa trpí bolestivými křečemi, na nohy se již nepostaví a při každé činnosti potřebuje někoho po svém boku. Naději přinesla léčba chemoterapií, zlepšení však může trvat i několik let. Mladík se však nevzdává a snaží se udržet si pozitivní přístup. Na jeho cestě ke kvalitnějšímu životu žádají jeho blízcí veřejnost o pomoc.

První zdravotní problémy začal Pepa, v té době profesí skladník, pociťovat při výkonu povolání. Mnohdy se mu stávalo, že na konci pracovní doby nemohl chodit. Při chůzi zakopával, byl velmi unavený, malátný. „Jeho život se začal otáčet z aktivního sportovce na unaveného jedince, který zvládl pouze jít do práce, najíst se a spát,“ popisují začátky jeho blízcí na platformě Donio.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Žena si z kómatu pamatuje vše, co se dělo. Lékaři jí dávali mizivou šanci na přežití

Co za zhoršujícím se zdravotním stavem stojí zjistili lékaři na začátku roku 2019 díky lumbální punkci – roztroušená skleróza. „Celý rok marodil a snažil se psychicky i fyzicky s diagnózou vyrovnat. Bohužel, nemoc rychle postupovala. Kvůli tomu v roce 2020 nastoupil do rehabilitačního centra v Kladrubech s nadějí, že tamní terapie alespoň trochu pomohou,“ pokračují.

Od berlí k vozíku

Dosud Pepa dochází a léčí se na neurologii v Plzni. „I přes léčbu kortikoidy, biologickou léčbu, fyzioterapie a léky se ale jeho stav neustále zhoršuje. Průběžně se zhoršuje levostranná hemiparéza (bolest a neschopnost ovládat levé chodidlo), jemná motorika v levé ruce, spastická bolest,“ jmenovali blízcí.

V roce 2021 zvládl i přes bolest ujít tři kilometry, brzy však potřeboval k chůzi berle. Jeho stav se nakonec zhoršil do takové míry, že musel usednout na invalidní vozík, na němž se snaží fungovat do současnosti. „Na nohy se již sám nepostaví. Díky invalidnímu vozíku se však může dostat do společnosti, mezi přátele a ven na výlet,“ uvedli.

Navzdory tomu Pepa neustále potřebuje mít někoho po boku. „Potřebuje pomoc při přesouvání z postele na vozík, do sprchy (kde se sprchuje již jen na židli), do auta a podobně. Intenzita nekvalitního pohybu, života a bolestí se mu stále zvyšuje,“ sdělili přátelé. Dosud pravidelně podstupuje Vojtovu metodu (soubor cvičebních technik používaných k léčbě hybných poruch, pozn. red.)

V srpnu 2023 absolvoval léčbu chemoterapií, která měla restartovat jeho imunitní systém a tím nemoc zastavit, což se podle výsledků magnetické rezonance sice podařilo, ovšem znatelné zlepšení může přijít až za několik let.

Psychická pohoda je nutná

„Když ráno otevřu oči, mám nesnesitelné křeče v celém těle, které se opakují zhruba třikrát, než se vůbec zvládnu dostat z postele. Partnerka mi musí pomáhat oblékat ponožky, kalhoty a boty. V dopoledních hodinách doma jezdím na motomedu, který mi hodně pomáhá na mé stavy. Je to pro mě těžké, ale stále se snažím udržet si psychickou pohodu, která je v tomto onemocnění velmi důležitá. I když to často není moc snadné, udržet si dobrou náladu a pozitivní vizi v tomto rychle se zhoršujícím stavu,“ líčil sám Pepa.

MOHLI JSTE PŘEHÉDNOUT: Rušení linky důvěry? S tím nemáme nic společného, tvrdí Udženija. Zmínila těžké období

Cesta za zlepšením je nadále trnitá a veškeré terapie a pomůcky jsou nákladné. Proto se Pepovi nejbližší rozhodli založit sbírku na platformě Donio.cz. „Výtěžek bude použit na nákladné rehabilitace a pomůcky pro zkvalitnění života – rehabilitační pomůcky, pomůcky v běžném životě, léky a další léčebné metody. Za každou korunu budeme vděční a každá další terapie navíc Pepovi jen pomůže,“ dodali.

Pokud i vy chcete mladému člověku, kterého diagnóza posadila na invalidní vozík pomoci vrátit se zpět do zajetých kolejí, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na webu Donio.cz.

Tagy: