Poukaz na traktor nebo pyramida z melounů. Jaké dary dostal Putin k narozeninám od státníků?

Vladimir Putin na manévrech v Petrohradu

Putin má narozeniny

Po více než dvacet let do Moskvy 7. října pravidelně mířily zdravice a narozeninová přání a tamní televize nevysílaly nic jiného než pořady o ruském prezidentovi. Právě tento den v roce 1952 se narodil nynější ruský vládce Vladimir Putin. Letos jsou ale oslavy kvůli ruské agresi vůči Ukrajině o poznání menší. A dárky zvláštnější.

Asi nejbizarnější dárek dostal Putin od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který mu na setkání lídrů bývalých sovětských zemí v Petrohradě předal dárkový poukaz na traktor, a to na počest běloruského traktorového průmyslu, který tato země již od sovětských dob považuje za svou pýchu.

Běloruský diktátor, který v minském Paláci nezávislosti sedí už téměř třicet let, novinářům řekl, že má na zahradě model traktoru, který v reálné velikosti daroval ruskému prezidentovi. Podle britského deníku Daily Mail není jasné, jak na dar ruský prezident reagoval. V televizním projevu na začátku setkání se o něm nezmínil.

Zajímavého dárku se ale Putin nedočkal jen od Lukašenka. Od tádžického prezidenta Emómalí-jiho Rahmóna obdržel hned dvě obrovské pyramidy z melounů, které byly vypěstovány v této středoasijské republice.

Není to poprvé, co ruský prezident dostal podobně bizarní dárek k narozeninám. V roce 2017 mu turkmenský prezident Serdar Berdymuhamedov věnoval štěně středoasijského ovčáka.

Tagy: