Vláda schválila obnovení Antiviru. Podniky mohou žádat o náhradu mezd zpětně od listopadu

Jana Maláčová

Tisková konference Jany Maláčové

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus. V pondělí to schválila vláda, vše potvrdila na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podniky mohou žádat o příspěvky od 1. listopadu. Maláčová chce, aby program, běžel do února.

„Na vládě jsme nyní schválili obnovení Antiviru B, který je určen pro podniky nepřímo zasažené covidem. Příspěvek bude ve výši 60 % vyplácených mezd včetně odvodů, maximálně však do výše 29 tisíc na zaměstnance, a to zpětně od 1.11. To vše pod dohledem kontrol proti podvodům,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly téměř 50,18 miliardy korun.

„MPSV je schopno pokrýt 1,4 miliard korun z vlastního rozpočtu, jsou to zejména evropské peníze. Teprve se ale ukáže, jak bude program finančně náročný. Nedochází k zásadnímu omezení ekonomiky, takže to bude méně něž v minulosti,“ uvedla Maláčová na tiskové konferenci.

Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb. Kabinet v demisi se minulý týden shodl na tom, že vedle dalších kompenzací obnoví i vyplácení příspěvku B z programu Antivirus.

Pro automobilky se program ještě nespustil

Tato podpora dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Dosud se z Antiviru vyplácí příspěvek A pro lidi v karanténě, který pokrývá firmám 80 procent náhrady mzdy do 39 tisíc korun. Dřív se poskytoval ještě příspěvek A+, kdy stát hradil celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít.

O obnovení příspěvku B jednala už v polovině října tripartita, a to kvůli omezování výroby v automobilovém průmyslu kvůli nedostatku čipů. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se tehdy shodli na využití této podpory z Antiviru pro automobilky a jejich dodavatele. Babišův kabinet pro ně ale program dosud nespustil.

V Evropské unii bylo totiž potřeba vyjednat výjimku pro jeden sektor. Podle Maláčové jsou příspěvky z programu nyní pro všechny firmy, které se kvůli epidemii dostaly do potíží. Podle evropských pravidel bude možné podporu vyplácet do konce prvního pololetí příštího roku.

Tagy: