Povinné ručení i na elektrokolo? Je rizikovější než elektrokoloběžka, říká mluvčí pojišťovny

O elektrokola je čím dál větší zájem.

Povinné ručení by se mělo týkat i elektrokol, myslí si mluvčí pojišťovny Kooperativa

Vyjmutí elektrokol z nového zákona o povinném ručení považuje mluvčí Kooperativy pojišťovny Milan Káňa za chybné a do budoucna by byl rád, kdyby byly rovněž zahrnuty. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS a poznamenal, že právě elektrokola mají na svědomí větší počet nehod než například do povinného ručení zahrnuté elektrokoloběžky.

Od 1. dubna platí nový zákon, který specifikuje, že by výkonnější elektrokoloběžky či například zahradní traktůrky měly mít povinné ručení, aby se v případě, že se něco stane, z něj poškozenému uhradily škody.

ČTĚTE TAKÉ: Cyklistická sezona je tady. Analýza ukázala proč a kde se nejvíce bourá

Nový zákon ale nepočítá s elektrokoly, což podle Káňi není vhodné a do budoucna by se to mělo změnit. „Ze statistik pojišťoven totiž vyplývá, že elektrokola způsobují více nehod než elektrokoloběžky,“ vysvětlil.

To potvrzuje i web Portál nehod, podle kterého v průběhu posledních deseti let došlo kvůli nevhodnému způsobu jízdy k 1 689 nehodám elektrokol, u elektrokoloběžek to bylo 525. Další příčinou kolizí bylo také nedání přednosti – to se týkalo 740 jezdců na elektrokolech a 190 na elektrokoloběžkách. A nakonec i rychlost, která způsobila střet u 422 elektrokol a 141 elektrokoloběžek.

Přechod z běžného kola či koloběžky na jeho elektricky poháněnou verzi je podle Káňi složitý, neboť jezdí rychleji, bývá těžší a lidé s ním mnohdy nemají dostatečné zkušenosti, aby jízdu bezpečně zvládli. „Právě z toho důvodu se začalo uvažovat o tom, že pojišťovny budou chránit poškozené a v případě, že dojde k nějaké škodě, nebude problém s jejím proplacením,“ vysvětlil a dodal, že se nejedná o žádné závratné částky. „Většinou jde o 300 až 500 korun ročně,“ upřesnil.

Povinné ručení je podle mluvčího pojišťovny výhodné i pro samotné plátce, protože pokud se něco stane a způsobí nějakou nehodu, nebudou to muset platit ze svého, ale náklady pokryje pojišťovna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Několik řidičů s nepřipoutanými dětmi chytli policisté v Brně. Jen popojíždíme, vymluvili se

Tagy: