Povodeň připravila Vratislava skoro o vše. Mrtvé slepice tu visely na stromě, popsal v slzách

Obyvatelé v Nové Vsi stále odklízejí následky povodní.

Vratislav zažil povodeň v Nové Vsi podruhé

Ostravská městská část Nová Ves je jedním z posledních míst v Moravskoslezském kraji, kde se stále ještě odčerpává voda po povodních. Některé domy tam zůstaly zatopené více než dva týdny. Lidé, kteří se v těchto dnech k nim vrací, jen sčítají škody a likvidují všechno, co je zničené. Někde ale půjdou k zemi celé nemovitosti. Vratislav Znamský zažil už druhou povodeň.

Vratislav už ve svých 71 letech zažil povodeň v Nové Vsi podruhé. Stěhovat se ale nechce, bydlí tady od narození a pozemky, které tu má, se v jeho rodině dědí po generace.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk míří k Evropě, přinese výraznou změnu počasí. Jak se projeví v Česku?

„Když přišla voda, byla vidět jen vrchní část střechy,“ popsal pan Vratislav. Při letošních povodních přišel téměř o všechno. Kromě psa zachránil jen auto a část drůbeže. „Měl jsem tu asi 30 slepic. Voda odnesla slepičárnu mezi garáže, husy mi také uplavaly. Některé slepice jsem našel, jak visely mrtvé na stromě. Zachránili se jen tři kohouti a pět slepic,“ přiblížil zkázu.

O všechno přišla také tříčlenná rodina Iva Moryse. V domě, kde bydlí 14 let, měli 4,5 metru vody. Nevydržely ani stropy. „Něco málo jsme chtěli zachránit – dokumenty, drobnosti. Vše je ale mokré, netuším, jestli to ještě proschne,“ sdělil pan Ivo a dodal, že nemají vůbec nic.

Povodeň vytopila také dům pracovníků Technických služeb. Ti odklízejí následky povodní jak na svém pracovišti, tak v celé obci. „Opravit to nepůjde, barák půjde k zemi,“ přiblížil nelehkou situaci pracovník Jan Pietnik.

Škody po povodních pomáhají každý den likvidovat také trestanci z vazební věznice Ostrava. V úterý jich bylo v Nové Vsi dvacet.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Tagy: