Voda v Karlovicích brala domy i mosty. Život jak ve středověku, říká starostka

Hasiči evakuují obyvatele ze zaplavené čtvrti Chomoutov, 16. září 2024, Olomouc.

CNN Prima News - živé vysílání

Povodeň v Karlovicích na Bruntálsku strhla několik domů i mosty. Podle starostky Jany Helekalové (Pro obnovu Karlovic) situace v obci připomíná středověk. Také v Široké Nivě na Bruntálsku a v Nových Heřminovech voda při povodních strhla několik domů, další vážně poškodila. Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) uvedl, že škody v Moravskoslezském kraji půjdou do desítek miliard korun. Na jihu Čech začal přetékat rybník Rožmberk. Povodňových stavů v Česku ale dál ubývá, v úterý dopoledne byly na 150 místech. V pondělí vláda schválila nasazení armády na územích zasažených povodněmi.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Déšť postupně slábne, nasycené půdě ale stačí i malé srážky a mohou hrozit další povodně, napsalo na svém webu ministerstvo životního prostředí. Další srážky, a s tím spojené nebezpečí povodní, hrozí především v jižních Čechách. Rožmberk, kterým protéká řeka Lužnice, začal přetékat bezpečnostním přelivem v úterý před 10:00. Zadržuje několik milionů krychlových metrů vody. Stoupání hladiny pod rybníkem bude pozvolné. Podle hydrologů bude trvat pět až šest hodin, než voda doteče k Veselí nad Lužnicí. Kromě toho se z velké části rozleje do okolních luk a polí.

ČTĚTE TAKÉ: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Nadále je situace kritická na severní Moravě. Na řadě míst už ale řeky klesají a začínají obnovovací práce. Ústřední povodňová komise upozorňuje občany a starosty zasažených oblastí, aby při návratu do domů a likvidačních pracích dodržovali hygienická pravidla a nakládali s odpady podle doporučených opatření.

V Nových Heřminovech na Bruntálsku voda poškodila řadu domů. Některé mají viditelně narušenou statiku. Podle starostky Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) je čeká demolice. Podobně je na tom i několik domů v Široké Nivě.

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji tak budou enormní. Jejich rozsah zatím není přesně stanoven, ale dosahovat by mohl i desítek miliard korun. Po jednání krajského krizového štábu to uvedl hejtman Josef Bělica (ANO). V kraji bylo dosud evakuováno zhruba 15 000 lidí a povodně mají zatím tři oběti. Dva lidé se stále pohřešují.

Komplikace jsou nadále i v Litovli v Olomouckém kraji. „Situace je velmi vážná. Jak se říká, jsme odříznuti od světa,“ vylíčil starosta Viktor Kohout pro CNN Prima NEWS. Ve městě nefunguje doprava. Školy zůstaly zavřené. „Zhruba 80 procent města je pod vodou,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA - Povodně pustoší Česko, přesouvají se do nižších poloh. Kde hrozí největší nebezpečí?

Ve městě už podle starosty téměř nikde nefunguje elektřina. „Na krizovém štábu řešíme centrály,“ uvedl Kohout. Kvůli výpadkům proudu nefunguje ani městský rozhlas. Radnice proto požádala obyvatele, aby se navzájem informovali o omezeních ve městě.

Situace je podle starosty horší než při povodních v roce 2006. Radnice požádala obyvatele, aby zbytečně nevycházeli. V případě ohrožení mohou lidé ve městě volat na číslo 607 076 398. „Kdyby někdo potřeboval evakuaci, volejte krizovou linku. Už jsme takhle převezli mnoho lidí,“ řekl Kohout ve videu na Facebooku.

Od soboty do pondělního rána hasiči v Olomouckém kraji evidovali 1 750 událostí, sdělila mluvčí Lucie Balážová. „Na Jesenicku jsme v neděli večer ukončili záchranné práce, splnili jsme všechny požadavky a ještě jsme večer prověřili některé objekty, zda se v nich nikdo nenachází,“ uvedla.

Hasiči při záchranných akcích v tomto horském okrese využívali čluny i vrtulník, nejvíce zásahů tohoto typu evidovali podél toku Bělá, z Jeseníku až do Mikulovic. Situace se už v neděli zdramatizovala v Hanušovicích, kde se utrhl břeh řeky a sesunul se do vodního toku. Zaplaveny byly i Ruda nad Moravou a Bohdíkov, kde hasiči zachraňovali obyvatele s pomocí vrtulníku.

Hasiči budou v zaplavených oblastech monitorovat situaci po opadnutí vody, zaměří se například na stav silnic. „Mnohé jsou podemleté, utržené a jízda po nich je nebezpečná. Bude se také zjišťovat stav mostů a budov. Už nyní víme o několika částečně destruovaných nemovitostech,“ uvedla Balážová.

Hasiči budou také zajišťovat humanitární pomoc a její distribuci do nejvíce postižených míst.

Ostrava bez tepla

Extrémní povodně si vyžádaly odstavení teplárny v Ostravě. Celé krajské město tak zůstalo bez tepla a teplé vody. Novinářům to v pondělí oznámila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

„Ani přes maximální úsilí složek Integrovaného záchranného systému a zaměstnanců společnosti Veolia Energie nebylo možné zachovat provoz ostravské teplárny, v důsledku povodní tak došlo k odstávce tepla a teplé vody ve městě. Přes veškerou snahu nebylo možné dodávky zachovat,“ uvedla mluvčí.

V Ostravě se evakuovala městská část Přívoz. Z lokality bylo zachráněno přibližně 250 lidí včetně dětí. V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. V Přívoze se proto rozlila voda.

Tagy:
Litovel povodeň katastrofa České Budějovice Olomoucký kraj Jihočeský kraj přírodní katastrofa Lužnice Jeseníky Mikulovice Jeseník Jižní Čechy vodní tok okres Jeseník Hanušovice Rybník Rožmberk katastrofy, nehody a mimořádné události Ruda nad Moravou