MAPA: Povodně pustoší Česko, přesouvají se do nižších poloh. Kde hrozí největší nebezpečí?

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

Reportéři popisují situaci v Ostravě, Litovli a jižních Čechách

Počet míst, na kterých platí některý z povodňových stupňů, klesl k pondělnímu odpoledni na 194. Z toho zhruba na třetině míst jde o nejvyšší stupeň nebezpečí. Poprvé od soboty počet klesl pod dvě stovky. Povodňovou aktivitu ve svém regionu můžete sledovat na speciální mapě, kterou redakce CNN Prima NEWS připravila na základě dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Speciální mapa monitoruje povodňovou aktivitu v Česku. Můžete na ní sledovat, kde a jakému vodnímu toku hrozí rozvodnění, nakolik je riziko vážné a zda již propukla povodeň.

Jednotlivé stupně ohrožení jsou na mapě barevně vyznačeny. Žluté body označují místa, kde platí druhý stupeň, tedy povodňová pohotovost. Červená barva indikuje třetí stupeň povodňové aktivity a znamená stav ohrožení. Nejvážnější stav je označen fialovou barvou. Na takových místech již nastala extrémní povodeň.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně v Česku si vyžádaly první oběť. Na Bruntálsku utonul člověk, potvrdila policie

Hladina Labe v Hradci Králové kulminovala v pondělí odpoledne a přesáhla hranici třetího povodňového stupně. V jihočeském Veselí nad Lužnicí stále hrozí evakuace. V Pardubickém kraji jsou řeky na nejvyšším povodňovém stupni na šesti místech. Jejich počet se tak od rána o jedno snížil. Novohradka v Úhřeticích dosáhla úrovně padesátileté vody. Situace v Českých Budějovicích je v současnosti stabilizovaná, město ale očekává druhou povodňovou vlnu.

Situace na horních tocích se uklidňuje a velká voda se teď přesouvá do nižších poloh, kde mohou hladiny ještě stoupat. Podle meteorologů déšť na většině území postupně slábne a aktuální předpovědi naznačují, že zlom v počasí by mohl nastat ve středu, kdy už má být polojasno a přeháňky se objeví jen ojediněle.

První hrozba na Plzeňsku

V Plzeňském kraji zatím nejvýše vystoupala řeka Klabava na Rokycansku. Na dvou místech se dostala nad druhý povodňový stupeň, a to v Hrádku a Nové Huti. Na prvním stupni byl tok od neděle. Na dalších sedmi místech v kraji platí první povodňový stupeň. Ještě v pondělí ráno byly v kraji pouze tři taková místa. Hladiny řek zvolna stoupají, Klabava by se v Hrádku podle prognóz Českého hydrometeorologického ústavu mohla dostat až nad třetí povodňový stupeň.

Výstraha na extrémní stupeň nebezpečí záplav platí v Plzeňském kraji okresy Rokycany, Plzeň, Přeštice, Klatovy, Horažďovice a Sušice. Blovice a Nepomuk jsou na vysokém stupni nebezpečí, zbytek kraje má nízký stupeň nebezpečí nebo běžný stav.

Litovel pod vodou, zlepšení v Troubkách

Do Litovle na Olomoucku dorazila v neděli večer očekávaná záplavová vlna. Voda z řeky Moravy už zaplavila několik ulic i sídliště Vítězná. Hladina v Litovli začala stagnovat v pondělí po poledni. Kvůli nebezpečné situaci vyzvalo včera město obyvatele k evakuaci.

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se k pondělnímu ránu zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Během dne bylo rozhodnuto, že lidé evakuovaní do Přerova se mohou vrátit domů, uvedla radnice na svých stránkách. Troubky již záplavy zažily dvakrát, staly se i symbolem katastrofálních povodní v roce 1997.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy: