Povodně daly šanci hejtmanům ukázat se. Mohou rozhodnout volby, shodují se politologové

Hejtmani na Hradě

Tisková konference po sobotním jednání Ústředního krizového štábu

Nastává poslední týden, kdy měla vrcholit volební kampaň do krajských voleb. Povodně, které zasáhly většinu země, ale nastolily téma jediné a podle politologů jasně daly šanci na úspěch současným hejtmanům. Těžit z toho mohou ti aktivní, kteří prokážou, že jsou zkušenými krizovými manažery, situaci nezneužívají a budou s lidmi mluvit narovinu a včas. Podle Jana Kubáčka se to zatím daří šesti z nich.

„Povodně se staly dominantním tématem a budou opanovávat poslední týden kampaně,“ hodnotí pro CNN Prima NEWS uplynulý víkend s ohledem na nadcházející volby politolog Jan Kubáček.

Byť je to na jednu stranu smutné, je naprosto logické, že to budou právě povodně a řešení následků, které budou poslední týden opanovávat veřejný prostor a právě hejtmani, kteří jsou dnes ve vedení krajů, musí ukázat, že jsou schopni situaci řešit.

ČTĚTE DÁLE: Rakušan věří, že se volby uskuteční v řádném termínu. Zmínil možnosti v případě větších škod

„Logicky to pomáhá viditelným a aktivním hejtmanům i starostům. Z hlediska voleb je asi i jedno, jak špatně to kde dopadne, ale pokud začnou hejtmani komunikovat brzy, upozorňovat a varovat, tak se ukazuje, že lidé jsou mnohem tolerantnější. I když dojde k velkým problémům, tak si řeknou, že se politici snažili, nic neponechali náhodě a nepodcenili situaci. Někteří hejtmani to propásli a teď už se jim to bude těžce dobíhat, protože vždy vítězí ti první,“ doplňuje Kubáček.

Uspějí krizoví manažeři

Podobně to vidí i jeho kolega Lukáš Jelínek. „Mají určitě šanci se těsně před volbami ukázat. A to ne tím, že nalijí předvolební guláš, na což se v posledním týdnu chystali, ale místo toho se musí prokázat jako krizoví manažeři, jestli dokáží zvládat ty nejvypjatější situace,“ doplňuje politolog s tím, že pokud se to podaří, může to být velký bonus. Zároveň ale varuje i před tím, že nás čeká ještě celý týden do voleb, což je i dlouhá doba na to, aby někdo z nich udělal nějakou „botu“.

Petr Just z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze by z hlediska voliče ani tak nepřeceňoval práci aktivních hejtmanů, ale spíše těch pasivních.

„Osobně bych dopad aktuální situace na hejtmany, kteří jsou aktivní, nepřeceňoval. Možná bych ale nebyl úplně klidný na místě hejtmanů a obecně těch politiků, kteří jsou pasivní. Pozitivní přístup voliči očekávají automaticky (říkají: 'vždyť tam jsou od toho'), takže to, že se angažují, se bere jako samozřejmost. Ale pokud nějaký hejtman zaspí nebo selže, tam už bych možný negativní dopad viděl,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Just.

Šest aktivních hejtmanů

Podle Kubáčka se situací zatím nejlépe popralo šest hejtmanů, zároveň ale doplňme, že ne všichni se se situací prát museli.

„Za pačesy to chytili jak jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), tak jihomoravský Jan Grolich (KDU-ČSL). Vidět je i pardubický Martin Netolický (SOCDEM), samozřejmě liberecký Martin Půta (STAN) a aktivně se prezentuje i hejtman z Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) nebo středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN),“ uvedl Kubáček.

Větší aktivitu by očekával naopak od hejtmanů z ODS Martina Červíčka (Královéhradecký kraj) a Vítězslava Schreka (Vysočina).

Dodejme, že například Jan Grolich, Martin Půta nebo Martin Kuba už mají ze svých pozic s krizovým managementem bohaté zkušenosti - povodně, tornádo nebo covid je za poslední roky notně prověřily.

Všichni oslovení se shodují na tom, že krizová komunikace ať už vedení státu nebo samospráv je zatím velmi profesionální.

O volbách během povodní diskutovali ve vysílání CNN Prima NEWS i komentátoři Thomas Kulidakis a Lukáš Jelínek:

„Obecně se dá říct, že komunikace je ze strany hejtmanů velmi věcná a efektivní a nesnaží se ji zneužívat ve svůj prospěch. V porovnání s předchozími lety ubylo politických exhibicionistů, kterým šlo především o to si rychle natáhnout gumáky a pláštěnku a fotit se u velké vody,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jelínek.

Hnutí ANO přibrzdí a vsadí na Bělicu

Kubáček ještě dodal, že na základě příkladů ze zahraničí - například ze Saska, se dá očekávat, že povodně přesvědčí více lidí k volbám jít a volební účast překoná hranici 40 procent. Zároveň neočekává tak jasné vítězství ANO, jak se třeba ještě před týdnem očekávalo.

„Hodně to hnutí ANO přibrzdí a lidé budou hodně vybírat podle aktivity daného hejtmana či hejtmanky a může to tedy dopadnout mnohem pestřeji, než se třeba ještě před týdnem očekávalo. Lidé budou preferovat osobnost krizového manažera, a to v této situaci není ani Andrej Babiš, ani Petr Fiala, ale místní hejtmani,“ doplnil Kubáček s tím, že hnutí ANO se zatím drží zpátky.

„ANO nyní velmi chytře mlčí a později bude zřejmě nejvíce sázet na hejtmana Bělicu a bude na něm demonstrovat akceschopnost. Teď mu hlavně musí nepřekážet a nekomplikovat situaci,“ dodal Kubáček.

Právě z hnutí ANO se začínají pomalu ozývat žádosti o posun termínu voleb. Pro řadu obcí a měst bude jejich organizace v současných podmínkách velmi složitá. Jako první s prosbou přišel primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana i premiéra Petra Fialy by ale změna znamenala další logistické problémy, prodražení a především změnu zákona, což by v aktuální situaci přidělalo jen další starosti. Vláda slibuje pomoc hasičů i vznik improvizovaných volebním místností.

Tagy: