Středočeský kraj ztratil pozici v čele pelotonu, říká Skopeček. Zkritizoval ANO i STAN

Jan Skopeček

Speciál: Debata kandidátů na hejtmana (2)

Má-li někdo šanci porazit hnutí ANO ve Středočeském kraji, je to pouze koalice Spolu, nikdo jiný. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Jan Skopeček (ODS). Místopředseda Sněmovny a kandidát Spolu na hejtmana mimo jiné prozradil své preference ohledně podoby nové koalice ve středních Čechách po krajských volbách. Proč se chce Skopeček stát hejtmanem? A co říká na slova některých zástupců opozice o tom, že by měl být ministrem financí?

ODS měla v minulých volbách ve Středočeském kraji necelých 20 procent a skončila druhá těsně za STAN. Letos kandidujete jako lídr koalice Spolu, jaký výsledek by byl pro vás úspěchem? 
Máme jednoznačnou ambici ty volby vyhrát. Zvlášť když na rozdíl od předchozích voleb kandidujeme ve Středočeském kraji jako koalice Spolu, tedy společně s TOP 09 a KDU-ČSL. Je ale pravda, že současné celospolečenské nálady našemu úspěchu přát nemusí. Na druhou stranu věřím, že ten úspěch možný je. Když se podíváte na výsledky červnových evropských voleb ve Středočeském kraji, uvidíte, že koalice Spolu zaostala za hnutím ANO – coby vítězem – zhruba o půl procentního bodu, čili jen o pár hlasů. Nyní úspěchu Spolu ve Středočeském kraji věřím i díky našemu konkrétnímu volebnímu programu, energii a stylu kontaktní kampaně, kterou poslední měsíce vedeme. Díky tomu předpokládám, že ANO porazíme.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Janem Skopečkem v pořadu K věci

Během kampaně jste několikrát řekl, že koalice Spolu je ve Středočeském kraji jediným relevantním subjektem, který má šanci ANO porazit. Napadá mě hnutí STAN, mimochodem vítěz předchozích voleb. Starostové podle vás nejsou relevantní? Nebo nemají šanci porazit ANO?
Není to nic osobního. Jsem ale přesvědčen, že má-li někdo šanci porazit hnutí ANO ve Středočeském kraji, tak je to pouze koalice Spolu, nikdo jiný. Stačí se podívat na již zmíněný výsledek evropských voleb i na celostátní průzkumy veřejného mínění z poslední doby.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Pojďme ke koalicím. Často od politiků před volbami slýchám, že koalice se skládají až po volbách. Ale…
To ti politici mají ale pravdu a nelžou vám (smích).

Ano, mají pravdu. Přesto bych se vás zeptal na jednu věc – dokázal byste teď vyloučit, že po volbách ve Středočeském kraji nebudete vládnout s ANO?
Musím použít tu větu, kterou jste již zmínil. Koalice se skládají až po volbách. A neříkám to z důvodu, abych se vyhnul odpovědi na vaši otázku. Spíš by mi teď přišlo nefér vzkazovat voličům, jaká koalice vznikne nebo nevznikne ve Středočeském kraji. Je to pouze na voličích. Oni rozhodnou o tom, jak budou vypadat budoucí koalice v krajích. Věřím v takový volební výsledek, kdy si do koalice budeme vybírat my a nebudeme vybíráni.

Pokud jako koalice Spolu ve středních Čechách uspějete, koho si vyberete?
Jednoznačně můžu říct, že je pro mě vyloučena koalice s jakýmikoliv extremistickými stranami. Doufám, že takové subjekty se – stejně jako v roce 2020 – do zastupitelstva Středočeského kraje nedostanou. Jinak se netajím tím, že bych byl rád, kdyby výsledky voleb umožnily modifikovanou podobu stávající krajské koalice. Když nyní vládneme se Starosty a Piráty, je logické, že bychom rádi vedli povolební jednání tímto směrem. Znovu ale upozorňuji, že před volbami nechci porcovat medvěda. Mějme úctu k voličům, oni rozhodnou.

POZNÁMKA: STAN vládne ve Středočeském kraji společně s ODS, Piráty a s koalicí složenou z TOP 09, Hlasu a Zelených. ANO je v opozici.

Znamená to tedy, že na rozdíl od komunistů či SPD koalici s ANO nevylučujete? Připomeňme, že spolupráce stran pětikoalice s ANO na komunální úrovni není zrovna něčím neobvyklým.
Je pravda, že s hnutím ANO jsou v krajských koalicích všechny současné vládní strany. Třeba v Plzeňském kraji ANO vládne s Piráty a STAN. V jiných krajích zase s ODS, KDU-ČSL i s TOP 09. Zdůraznil bych ale, že pro mě je ANO na celostátní i regionální úrovni hlavním politickým a ideovým soupeřem, kterého se z logiky věci budu snažit porazit. Kdo pro mě znamená jasnou stopku, jsem už řekl, své koaliční preference také.

Máme mnoho starostů, aniž bychom po nich museli pojmenovávat naši stranu.

Zkusil byste říct jednu věc, za kterou byste hejtmanku Petru Peckovou (STAN) pochválil?
Paní Pecková je hejtmankou čtyři roky, takže měla dostatek prostoru, aby si svou práci obhájila. Já jako politický konkurent Starostů nemám důvod k tomu cokoliv dodávat.

Dobře, když to obrátíme… Vy jste kandidátem Spolu na hejtmana Středočeského kraje. V čem byste tu práci vy a vaši kolegové ze Spolu dělali lépe než Petra Pecková a STAN?
Nechci hanit ostatní. My se soustředíme na pozitivní kampaň. Komunikujeme konkrétní politická témata a projekty. Přijde mi, že ostatní strany včetně STAN se soustředí spíše na osobní útoky a vymezování se vůči minulosti, což je strašně málo. Věřím, že voliči jsou náročnější. Udivuje mě, že naši konkurenti nepřicházejí s žádnými konkrétními programovými tématy a projekty, kterými by chtěli oslovit voliče a zároveň posunout kupředu Středočeský kraj.

My na středočeské kandidátce máme 20 starostů, což považuji za naši obrovskou výhodu. Je to prostě přidaná hodnota. Máme mnoho starostů, aniž bychom po nich museli pojmenovávat naši stranu – abych si přece jen trochu dloubl (do hnutí STAN, pozn. red.). Na kandidátce Spolu je také celá řada místostarostů a dalších zkušených politiků. Jsem přesvědčen, že lidé, kteří uspěli při rozvoji svých měst, mají dobrou kvalifikaci pro řízení Středočeského kraje.

Co je hlavní problém Středočeského kraje, který je třeba řešit?
Problémů, které je třeba řešit, je celá řada. Nebylo by moudré soustředit se jen na jeden. Ještě bych dodal jednu věc, kterou bych se možná více vymezil vůči stávajícímu aranžmá na kraji. Jsem přesvědčen, že střední Čechy mají větší potenciál, než jaký využívají. Pamatuji nedávné časy, kdy byl Středočeský kraj lídrem v řadě témat pro ostatní regiony. Ty pak pokukovaly, jak ty věci dělat lépe, přičemž v mnohém Středočeský kraj následovaly.

A přijde vám, že tohle už se nyní neděje?
Řekl bych, že pozici v čele pelotonu v tomto smyslu Středočeský kraj ztratil. Není důvod, aby se tam nevrátil. Abych vám odpověděl na otázku, které problémy je třeba řešit – jedním z klíčových témat ve středních Čechách je bezesporu doprava, ať už se bavíme o kvalitě silnic nebo možnostech přepravy. Naprosto stěžejní je otázka, jak se dostat do Prahy a jak se z ní zase vrátit.

Středočeský kraj je charakteristický velmi hustou sítí silnic, kterou využívá velká část republiky. Pokud kterýkoliv občan České republiky chce vyrazit do hlavního města, musí využít tranzit Středočeského kraje. To pro nás samozřejmě znamená obrovskou zátěž. Proto je nutné aktivně řešit témata silnic, obchvatů, železnic i kapacit P+R parkovišť tak, aby lidé jezdili snadno a rychle do Prahy a zase domů.

Říkám jasně, že pokud budu hejtmanem, z pozice místopředsedy Sněmovny odejdu.

Pojďme ke zdravotnictví, s nímž má problémy mnoho českých regionů, obzvlášť pokud se bavíme o kapacitách. Jak nalákat do Středočeského kraje kvalifikované lékaře, zdravotní sestry a další personál?
Je pravda, že zdravotnictví je jednou z dalších klíčových záležitostí ve středních Čechách. Rozdělil bych to na dvě části. Jednak jsou to nemocnice, dominantně oblastní, které zřizuje Středočeský kraj. K tomu pak jsou nemocnice privátní nebo ve vlastnictví města. To vytváří nějakou páteř. Do ní Středočeský kraj v minulosti velmi investoval. Naše krajské nemocnice se kvalitou péče posouvají skutečně dopředu.

Problém je trochu jinde. Začínáme evidovat nedostatky některých ambulantních specialistů. Jedná se o praktické lékaře, zubaře, pediatry či specialisty na diabetologii. V tomto ohledu může nastat problém, na který se musíme připravit. Středočeský kraj sám o sobě nemůže přilákat dostatek lékařů. Musíme komunikovat s lékařskými fakultami a snažit se přesvědčit mediky ze středních Čech, kteří teď studují v Praze, že má smysl se vrátit. Prostě že ve Středočeském kraji najdou pracovní místa, která jim zabezpečí profesní i znalostní růst.

Je to samozřejmě i o diskusi se zdravotními pojišťovnami. VZP má například projekt, kterým motivuje lékaře, aby si otevírali ordinace v regionech s nedostatečnou specializovanou lékařskou péčí. Kraj musí zároveň komunikovat s jednotlivými městy a obcemi. Že se třeba finančně podpoří vybudování ordinace, do které mladý lékař bude moci přijít s tím, že mu město nebo obec poskytnou bydlení.

Jak vůbec vnímáte vztah regionu, v němž kandidujete, s Prahou? Je Středočeský kraj vazalem Prahy? Venkovem Prahy? Regionem, bez něhož se Praha neobejde?
Středočeský kraj a Praha jsou odsouzeny k tomu žít spolu. Oba regiony z toho vztahu mají jisté výhody, k tomu musí akceptovat i jisté náklady, které to soužití přináší. Střední Čechy jsou takovým prstencem kolem Prahy, tedy kolem ekonomického centra naší země. To je samozřejmě obrovské a naprosto zásadní pozitivum. I díky tomu je Středočeský kraj jedním z nejbohatších regionů v republice. A mínusy? O tom jsem už mluvil v případě dopravní zátěže. Každý, kdo se chce dostat autem nebo autobusem do Prahy, využívá silnice ve středních Čechách.

Praha bezesporu potřebuje Středočeský kraj. Je iluzorní si myslet, že naše hlavní město dokáže samo o sobě zajistit dostatek pracovních sil. Praha rovněž nemá dost kapacit v sociálních službách. Existuje prostě spousta věcí, kterými si navzájem pomáháme, i několik komplikací. Nyní je třeba se snažit, aby to soužití bylo co nejpříjemnější a aby případné náklady byly co nejnižší.

Funguje nyní spolupráce Prahy se Středočeským krajem?
Komunikace Středočeského kraje s Prahou a jednotlivými městskými částmi je něco, kde si myslím, že musíme výrazně přidat. Za svou výhodu považuji, že jako hejtman bych měl blízko ke kolegům z vlády. S nimi bych mohl přímo řešit celou řadu palčivých problémů, které trápí střední Čechy. Třeba v případě ministerstva dopravy, které vede můj spolustraník Martin Kupka (ODS), je spolupráce se Středočeským krajem naprosto nezbytná. Rovněž bych využíval kontakty ze Sněmovny. Pravidelně se potkávám například s pražským primátorem a poslancem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Už jste naznačil, že pokud se stanete hejtmanem, náměstkem hejtmana či radním, mandát poslance si ponecháte. A co funkce místopředsedy Sněmovny?
Pokud bych se stal hejtmanem, tak je samozřejmě nepředstavitelné, abych v této funkci setrval. Říkám jasně, že pokud budu hejtmanem, z pozice místopředsedy Sněmovny odejdu.

Jak by to bylo s funkcí náměstka či radního?
Neporcujme funkce, když ještě volby neproběhly. Při vší pokoře se v tuto chvíli snažím dělat vše pro to, abychom jako Spolu zvítězili tak, že obsadíme roli hejtmana.

Role hejtmana mě láká z mnoha důvodů. Má totiž exekutivní charakter. Co hejtman v daném regionu udělá, se může v realitě poměrně rychle projevit.

Už víte, kdo z ODS by vás jako místopředsedu Sněmovny nahradil, pokud byste se stal hejtmanem?
Nikoliv, z pověrčivosti i s pokorou k voličům neporcuji medvěda takhle dopředu.

Vůbec jste o tom v ODS nemluvili?
Ne. Jsem maximálně pokorný k tomu, jak voliči rozhodnou.

Zajímalo by mě, proč se chcete stát hejtmanem? Táhne vás komunální politika víc než ta celostátní?
V současnosti mě lidé znají hlavně z celostátní politiky, což je přirozené. V krajské politice jsem nicméně strávil mnoho let, takže nevstupuji do neznámého pole. Má kandidatura mi dává smysl. Středočeský kraj dobře znám, považuji jej za svůj domov. Narodil jsem se tam a střední Čechy reprezentuji i v Poslanecké sněmovně.

Role hejtmana mě láká z mnoha důvodů. Má totiž exekutivní charakter. Co hejtman v daném regionu udělá, se může v realitě poměrně rychle projevit. Myslím si, že v roli hejtmana mi mohou být užitečné zkušenosti a kontakty z celostátní politiky.

Už jsem od několika zástupců opozice slyšel, že byste měl být ministrem financí. Co na to říkáte?
Děkuji za dotaz (smích). Musím na to odpovídat od posledních voleb do Poslanecké sněmovny a říkám stále to stejné. O jménech ministrů rozhoduje pouze a jedině premiér. Ten si svůj tým vybírá a je na něm, kdo bude ministrem.

V posledních dnech Českou republiku zasáhly masivní povodně, ovlivní to nějak senátní a krajské volby?
Obrázky, které vidíme zejména ze Severomoravského kraje, z Jeseníků a dalších regionů na východě naší země, jsou děsivé. Lidé tam prožívají doslova peklo, někteří už podruhé ve svém životě. Myslím na ně. Chtěl bych v této chvíli poděkovat všem hasičům, záchranářům, policistům, vojákům, ale i starostům, kteří odvádějí neskutečnou práci. Patří jim naše úcta.

Středočeský kraj se naštěstí tak vážným důsledkům, jako zažívají na východě, vyhnul. I tam je ale třeba zachovávat opatrnost a nevstupovat například do parků a lesů, kde by kvůli podmáčené půdě mohly padat stromy. Až voda opadne, je tu příležitost vyhodnotit, kde do budoucna musíme přidat v protipovodňových opatřeních.

Byl jsem během víkendu v kontaktu s řadou starostů a osobně se šel podívat na ohrožená místa. Snažil jsem se to dělat bez toho, aniž bych se u toho fotil a natáčel videa. Na to nikdo není zvědavý. Jinak myslím, že volby ve Středočeském kraji o nadcházejícím víkendu mohou proběhnout bez jakýchkoliv omezení. Vzhledem k situaci jsme ale i my samozřejmě přerušili klasickou předvolební kampaň.

Krajské volby se uskuteční ve stejném termínu jako první kolo senátních voleb, tedy 20. a 21. září. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný ostře o nevládních organizacích: Brzdí nás. Opava a Krnov mohly být ochráněny

Tagy: