Dav útočil vidlemi, policie varovně střílela. Volby na východním Slovensku spustily nepokoje

Zpočátku poklidné spojené volby do obecních a krajských samospráv na Slovensku se v obci Žehry změnily ve scénu jako z divokého západu. Po sečtení všech hlasů se stal novým starostou Jozef Mižigar, v pořadí druhého kandidáta porazil o pouhých 33 hlasů. S tím se příznivci poraženého odmítli smířit a rozhodli se protestovat. Nechyběly urážky, kameny či vidle.

V obci v Košickém kraji žije přibližně 2400 obyvatel, z toho 1100 voličů na sídlišti. Právě tam se vyskytl před volebními místnostmi problém s frontami, ve kterých lidé čekali až pět hodin, píše web Čas.sk. Volební účast 69,61 procent navíc výrazně převyšovala celostátní průměr.

Místní obyvatelé si vybírali starostu ze čtyř kandidátů, přičemž mezi vítězem Jozefem Mižigarem a poraženým Mariánem Mižigarem, kteří nejsou příbuzní, byl rozdíl pouhých 33 hlasů. Příznivci neúspěšného kandidáta se s výsledkem odmítli smířit. „Po vyhlášení výsledků voleb začaly nepokoje. Příznivci protikandidáta tvrdili, že přísahu nesložím, protože nepřežiju,“ svěřil se nově zvolený starosta východoslovenské obce.

Rozlícený dav se následně vydal k bytovému domu, kde Mižigar bydlí. „Rozbíjeli dveře, okna a vybavení. Podařilo se mi utéct lesem. Rodina mě vyzvedla na silnici, poté jsme šli na policii. Mezitím ještě napadli moji tetu, tchána a babičku. Od té doby se schovávám, příbuzní se bojí,“ doplnil muž.

Policisté museli vystřelit

Nečekaný incident potvrdila i policejní mluvčí Lenka Ivanová. „Policie obdržela oznámení, že na sídlišti došlo k hádce mezi dvěma skupinami místních obyvatel. Vypjatá situace vyústila v hrubé a vulgární slovní útoky mezi obyvateli, házení kamenů, klacků, lahví a dalších předmětů z jedné skupiny obyvatel na druhou,“ uvedla s tím, že na místo z toho důvodu byly vyslány posily.

Někteří agresivní občané neváhali vzít do rukou kromě klacků také vidle. „Došlo i k poškození vozidel,“ doplnila mluvčí s tím, že ani příjezd posil dav neuklidnil. Policisté proto několikrát varovně vystřelili. „Nikdo nebyl zraněn. Zahájili jsme trestní stíhání pro trestný čin nebezpečného vyhrožování, trestný čin poškozování cizí věci a ve třetím případě pro trestný čin výtržnictví,“ dodala.

Tagy: