Povolební situace ve Francii: Bojuje se o premiérské křeslo. Jsme v bryndě, řekla Le Penová

Marine Le Penová

Dohady o koalicích ve Francii

Strany, které uspěly ve francouzských volbách, se dohadují o možných koalicích. A hlavně o tom, koho představit jako uchazeče o premiérský post. Mnozí představitelé vítězného levicového bloku mají navíc pocit, že se jim prezident Emmanuel Macron snaží jejich triumf ukrást. Zakladatelka Národního sdružení Marine Le Penová pak poukazuje na vzniklý povolební chaos.

Francie zažívá chaos, jaký nepamatuje. Poté, co se stranám spojeným do voleb v Nové lidové frontě podařilo odvrátit vítězství lepenovců, se ukazuje, jak nesoudržné toto uskupení je. Na post premiéra si dělá nárok jak předseda extrémní levice Jean-Luc Mélenchon, tak třeba lídr socialistů Olivier Faure.

ČTĚTE TAKÉ: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

„Naše strana vždy dobře sloužila této zemi. A já také ctím a cítím tuto povinnost. Jsem tedy připraven ujmout se funkce,“ uvedl podle AFP Faure. Čeká se, koho Macron nakonec sestavením vlády pověří. Ten zatím udělal jediné, a sice nepřijal demisi stávajícího premiéra Gabriela Attala.

„Prezident dělá, jako kdyby ty volby neexistovaly. To on se rozhodl rozpustit parlament těsně před olympiádou. A teď se na ni vymlouvá. Proč nespěchá s jmenováním nové vlády?“ nechala se podle LCP slyšet poslankyně Nepodvolené Francie Mathilde Panotová. „Jsme v pořádné bryndě, protože nikdo neví, odkud vzejde příští premiér a jakou politiku vláda nastolí. Tenhle chaos je Macronovo dílo,“ uvedla zakladatelka Národního sdružení Marine Le Penová.

K žalobě státních orgánů se navíc nyní odhodlala sestra Samuela Patyho. Tedy učitele, kterého před čtyřmi roky na ulici zavraždil a sťal islámský fanatik. „Mým požadavkem je, aby stát uznal svou míru zodpovědnosti za to, co se stalo. Několik dnů před vraždou mému bratrovi veřejně vyhrožovali.  Policie ty informace měla a neudělala nic. Nikdo mého bratra neochránil,“ uvedla podle BFMTV Mickaëlle Patyová. Navíc se marně dožadovala uznání odpovědnosti u prezidenta nebo ministrů. Na její prosby nikdo neodpovídal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francii hrozí násilný chaos. Politolog nastínil možné scénáře, kdo se po volbách ujme vlády

Tagy: