„Povýšená likvidace Gazy“. Kázání v pražské mešitě ostře kritizují Izrael, chtějí jeho prohru

Obyvatelé Gazy čelí kolektivní likvidaci ze strany Izraele, zaznělo v jednom z kázání v mešitě na Černém Mostě v Praze. Někteří představitelé tuzemské muslimské komunity tak kromě běsnění na začátku loňského října, kdy Hamás napadl izraelské příhraniční oblasti, zpochybňují i další aspekty palestinsko-izraelského konfliktu. Ozývají se dokonce i extrémní teorie o tom, že za smrtí izraelských občanů stojí samotná armáda židovského státu. Se zjištěním přišel web iDnes.cz.

„Ó Alláhu, utíkáme k Tobě. Přijmi od nás naše činy. Ó Alláhu, obracíme se na Tebe kvůli obyvatelům Gazy, abys jim dal zvítězit nad Tvým i jejich nepřítelem, ó Pane všech světů. Buď milostivý k jejich mučedníkům, přijmi je mezi zbožné. Ó Alláhu, uzdrav všechny raněné a zasažené. Ulehči jim a dej jim trpělivost, ó Pane,“ přišel web iDnes.cz s doslovnými částmi přepisů takzvaných pátečních kázání, které zazněly v pražské mešitě.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás jsem poznal zblízka. K nastolení míru vede jediná krutá cesta, říká arabista Pelikán

Ve druhém kázání se hovořilo o „zločinech proti lidskosti v okupované Palestině a trpělivé Gaze“ a následoval jejich výčet: „zabíjení, zastrašování a vyhánění nevinných dětí, žen, starců a dospělých, ničení mešit, kostelů, nemocnic a škol, stromů i půdy“. Ve městě slovy kazatele dochází ke „kolektivní likvidaci a do očí bijící agrese, která na sobě nese znak povýšenosti, nadřazování se, arogance a ukazování síly“.

Jedná se o dva doslovné přepisy kázání z mešity na Černém Mostě, jež zazněla během státního svátku 17. listopadu a o dva týdny později. Představitelé muslimské obce tak v mnoha případech razí narativ, který označuje za celkové viníky Izraelce, a zpochybňuje zvěrstva, k nimž došlo během útoku ze začátku října, třeba včetně znásilňování a vraždění žen. Za smrt izraelských civilistů údajně může samotná armáda, která má „střílet do vlastních lidí“.

„Muslimská komunita je sice umírněná a její názor na spor Izraelců a Palestinců dlouhodobě jasný, nicméně právě tato slova mohou v názorech mnohé utvrzovat a nelze vyloučit, že i některé muslimy radikalizovat,“ vysvětlil Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity, který se specializuje na projevy extremismu.

Obavy nad „relativně jednoznačnou interpretací“ složitého a dlouhotrvajícího konfliktu vyjádřila i samotná židovská komunita. „ V tomto kontextu však považujeme za nutné konstatovat, že výroky, které jednostranně a ahistoricky démonizují a delegitimizují Stát Izrael, zaznívají ve veřejném prostoru i ze strany progresivní levice, krajní pravice i dalších částí ideologického spektra,“ uvedl pro iDnes.cz předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek.

Samotní zástupci muslimského komunity se k celé věci nevyjádřili. Po oslovení novináři zmizely z jejich webu některé problematické pasáže jak arabského originálu, tak českého znění. Stránky pražské muslimské obce jsou od té doby dokonce mimo provoz.

Pochybnosti nad smrtí izraelských občanů

Názor na dění na Blízkém východě sdílel na sociálních sítích i jeden z nejznámějších českých konvertitů Lukáš Větrovec, který v mediálním prostoru vystupuje pod muslimským jménem Ali Větrovec.

Na jeho stránkách Islámské nauky a islám v praxi se objevil příspěvek, který popisoval, k čemu mělo na začátku října údajně dojít. Bojovníci Hamásu se v počtu několika stovek měli dostat za „údajně neproniknutelné opevnění okupantů“, kde zlikvidovali nepřátelské vojáky a začali zajímat rukojmí.

„Ačkoliv při tomto útoku patrně mohlo dojít i k několika neospravedlnitelným útokům na izraelské civilisty, které ještě čekají na odpovídající vyšetřování, drtivá většina z izraelských obětí patrně zahynula v důsledku následné zběsilé a panické reakce samotné izraelské armády. Aby se v médiích odvrátila pozornost od tohoto skandálního selhání, přikročilo se k programovému šíření lží o upečených a sťatých dětech, mučených a rozsekávaných civilistech, znásilněných ženách a postřílených civilistech,“ stojí v příspěvku.

Provozovatel webu na dotaz iDnes.cz uvedl, že článek nepsal, ale jméno autora prozradit nehodlal. Pisatel prý vycházel z informací, jež zazněly ve videu umístěném na kanál YouTube. „Nyní už není dohledatelné, protože bylo smazané a ne vše z něj byla pravda,“ doplnil Větrovec. Ještě v úterý však podle zjištění novinářů video pod příspěvkem bylo.

Předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka se ke kázání nehlásí. „S dotazem se obraťte na Islámskou nadaci v Praze, která páteční kázání pro svou mešitu v Blatské ulici připravuje. Kopie kázání se sice s určitým zpožděním objevuje i na našich stránkách Muslimské obce, ale naše stránky vámi uvedenou formulaci neobsahují ani neobsahovaly,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nositeli Nobelovy ceny za mír Yunusovi hrozí vězení. Politický proces, hájí ho zastánci

Tagy:
útok Izrael mešita islám likvidace Pásmo Gazy Palestina Hamás civilisté utrpení Miroslav Mareš izraelsko-palestinský konflikt muslimská obec kázání Gaza Petr Papoušek Lukáš Ali Větrovec pražská muslimská obec Vladimír Sáňka