Mlsný jazýček Karla III. Na francouzském menu žádá pokrm, který mu připomene Alžbětu II.

Francouzský palác ve Versailles se chystá na velkolepou hostinu pořádanou u příležitosti třídenní státní návštěvy krále Karla III. a jeho manželky Camilly. Zajímavým tahem britského monarchy je, že před svým příjezdem zaslal do Paříže striktní seznam požadavků na slavnostní menu. Výčet, na který odkazuje britský Daily Mail, obsahuje nejen pokrmy, jež nesmí být během hostiny podávány, ale například také instrukce na začlenění velkého množství hub – Karlovi III. totiž připomínají jeho zesnulou matku královnu Alžbětu II.

Mezi požadavky je mimo jiné zákaz podávání foie gras, což jsou ztučnělá játra kachny nebo husy, která byla již dříve zapovězena také v královských rezidencích ve Velké Británii, a to kvůli etickým důvodům souvisejícím se způsobem výroby této pochoutky. Kontroverzní produkt vzniká násilným krmením vodních opeřenců do doby, dokud jejich játra nezduří.

ČTĚTE TAKÉ: Svetr, který psal historii, trhl rekord. Za černou ovci princezny Diany dal kupec 26 milionů

Dalším pokrmem, který se nesmí objevit na menu, je chřest. Původně bylo plánováno ho použít na menu při březnové návštěvě, ta však byla kvůli tehdejším rozsáhlým nepokojům ve Francii odložena. Z jídelníčku byl vyřazen, protože aktuálně není chřestová sezona. „Nechce ani chřest, který je mimo sezonu, protože jeho přeprava škodí životnímu prostředí,“ cituje zdroj z francouzské vlády britský deník Daily Mail.

Naopak na státní hostině budou dostatečně zastoupeny houby, které jsou oblíbené jak u krále Karla III., tak jeho manželky Camilly. Zdroj z francouzské vlády uvedl, že houby královi připomínají jeho matku královnu Alžbětu II., která zemřela minulý rok v září. „Na menu bude gratinovaná houba, kterou měla královna Alžběta v oblibě,“ řekl zasvěcenec.

Menu, které bylo odesláno do Londýna ke schválení, připravili michelinští šéfkuchaři Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic a Pierre Hermé. Všichni tři jsou známí tím, že ve svých receptech s oblibou používají i „zakázané“ foie gras, přičemž cukrář Hermé jej servíruje dokonce i v čokoládových makronkách.

Hostina ve Versailles bude zahrnovat následující chody:

  • Předkrm: Modrý humr a krab se závojem z čerstvých mandlí a máty
  • Hlavní chod: Kuře Bresse s kukuřicí a gratinovanými hříbky
  • Sýry: 30 měsíců zralý Comté a anglický modrý sýr Stichelton
  • Dezert: Isfahánské perské makronky

Například moučník je inspirovaný starobylým městem v Íránu a obsahuje růžovou vodu, maliny a liči. Na menu se také objevují vína, jejichž hodnota za lahev je vyšší než 11 tisíc korun.

Všechny lahůdky budou podávány v legendárním Zrcadlovém sále ve Versailles, kde byla královna Alžběta II. přijata během své první státní návštěvy Francie v roce 1957. Ke slavnostní tabuli bylo pozváno přibližně 150 hostů, včetně britských hereček Charlotte Rampling a Kristin Scott Thomas nebo francouzské hvězdy Catherine Deneuve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel III. na hraně ústavy. Na rozdíl od Alžběty II. mluvil, do čeho neměl, říká Žantovský

Tagy: