Požírají omítku, prokoušou se popelnicí, šíří smrtící nemoci. Florida bojuje s obřími šneky

Obří afričtí šneci trápí Floridu.

Obří afričtí šneci trápí Floridu

Jsou schopni pojídat omítku domů, prokoušou se i plastovou popelnicí a můžou přenášet smrtící nemoci. Část Floridy se ocitla v karanténě kvůli africkým šnekům, informuje CNN. Invazivní druh decimuje nejen tamní rostliny, ale je nebezpečný i pro lidi, a dokonce škodí i jejich obydlím.

Obří africký šnek se stal metlou Floridy. Pokud se v okolí Fort Lauderdale objeví na zahrádce, může sem teď bez povolení naběhnout úřední komando a prohledat celý pozemek. Platí tu totiž zvláštní opatření pro jejich likvidaci, informuje americká stanice CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Žraloci děsí turisty ve Španělsku. Predátor překvapil rybáře kousek od pobřeží

„Většinou si jich všimnou majitelé domů, takže je pak pro nás sbírají. My většinou přijíždíme přes den, kdy se snaží udržet v chládku a zahrabávají se a schovávají,“ popsal terénní pracovník floridského úřadu pro zemědělství Omar García.

Obří šneci ničí úrodu i ohrožené druhy rostlin. Pochutnávají si ale i na omítkách, ze kterých získávají vápník, a prokoušou se i plastovou popelnicí. Navíc jsou přenašeči řady parazitů, z nichž jeden může způsobit pro člověka smrtící meningitidu. Nemělo by se na ně proto sahat holýma rukama. Píše o tom i web CBS News.

„Preferujeme přirozenou likvidaci a hledáme přirozené predátory. Tito šneci ale žádné jiné přirozené nepřátelé než nás nemají,“ prohlásil mluvčí floridského úřadu pro zemědělství Mark Fagan.

Afričtí šneci se na Floridu vracejí po několika letech, kdy se zdálo, že jsou v místní přírodě vyhubeni. První zamoření tu zažili už v 60. letech a pak znovu před 13 lety, kdy zřejmě bylo dílem nelegálních obchodníků se zvířaty. Jejich vymýcení v obou případech trvalo roky a stálo desítky milionů korun.

Tagy: