Zataženou oblohu doprovodí mráz. Česko zasáhnou velké teplotní výkyvy, jaký bude víkend?

Počasí v Česku bude nadále chladné. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před mrazem, který by mohl poškodit kvetoucí ovocné stromy. Pro noc na čtvrtek platí jeho výstraha pro celé Česko, nižší polohy velké části republiky ale zasáhne mráz také v noci na pátek. Teploty pod nulou se však budou držet pouze v noci, přes den lze očekávat i o deset stupňů více.

Ve středu bude většinou oblačno, na horách se ojediněle objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi −2 až −6 °C, při uklidnění větru ojediněle až −8 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají ke 4 až 8 °C, v 1000 metrech na horách kolem −2 °C. „V noci a ráno může mráz poškodit kvetoucí ovocné stromy,“ upozorňují meteorologové na webu.

Čtvrtek bude jasný až polojasný, během dne až oblačný. Později odpoledne a večer ve východní polovině území bude přibývat oblačnosti, postupně se objeví ojedinělé sněžení a ve vyšších polohách i sníh. „Nejnižší noční teploty klesnou k −2 až −6 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 5 až 9 °C, na severovýchodě 3 až 6 °C. Meteorologové opět varují před mrazem.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: Město lásky v plamenech a pod vlnou odpadků. Jak se žije ve stávkující Paříži?

Od čtvrtečního večera do pátečního rána platí upozornění před mrazem konkrétně pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a okres Znojmo.

pátek bude oblačno až zataženo, v západní polovině území zpočátku jasno až polojasno. Místy, zejména ve východní polovině území, očekávejte občasný déšť a ve vyšších polohách sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C, při déletrvající malé oblačnosti až −5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 6 až 10 °C, v severovýchodní polovině území místy kolem 5 °C.

Sobota by měla být oblačná až zatažená, na většině území se objeví občasný déšť nebo přeháňky, nad 800 metrů i sněhové srážky. Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají ke 4 až 8 °C.

Také v neděli bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky, nad 800 metrů i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C, nejvyšší denní teploty kolem 7 až 11 °C. V dalších dnech by podle předpovědi mohly být teploty o něco málo vyšší.

Tagy: