Tragédie, při nichž v Česku umřely desítky hasičů: Nejen zásahy, ale i nehody na silnicích

Tragické zásah hasičů

Tragické zásahy hasičů

Práce hasičů je extrémně náročná a velmi nebezpečná. Od roku 2001 zemřelo 11 profesionálních a 13 dobrovolných hasičů. Další tisíce se jich zranily.

Bojují s časem, zachraňují životy a nasazují ty vlastní. Nebezpečí je součástí jejich práce. Od roku 2001 se při zásahu zranilo už přes 5 800 profesionálních a téměř 2 800 dobrovolných hasičů. A bohužel jsou i případy, kdy se bojovníci s plameny už nevrátili domů. Extrémně nebezpečná je už cesta k zásahu.

Tragická nehoda se stala v roce 2002 v ulici Chilská. Hasičský vůz vjel na kruhový objezd, když pak odbočoval do ulice, míjel osobní auto, se kterým se lehce střetl, a spadl na bok. Pět hasičů se zranilo, šestý, osmadvacetiletý hasič nehodu nepřežil.

Podobných tragických událpstí při cestě k zásahu bohužel hasiči evidují více. Například v roce 2018 v Olomouckém kraji zemřel při nehodě velitel zásahu. Řidič skončil s fatálním poraněním. „Na mokré vozovce dostal hasičský vůz smyk, ve kterém přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím vozidlem a následně sjel do silničního příkopu, kde havaroval,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Extrémně nebezpečný je i samotný zásah. V roce 2017 zemřel při požáru lakovny hasič Jan Ondrmat. Zanechal po sobě ženu a jedenáctiletého syna. „Nastoupil k pražskému sboru v roce 1993 a po celou dobu sloužil na hasičské stanici Radotín. Byl to vynikající a zkušený hasič a technik. Skvělý kamarád a výborný kolega,“ popsala mluvčí HZS Středočeského kraje Pavlína Adamcová.

Tagy:
silnice hasiči havárie tragédie úmrtí Olomoucký kraj Hasičský záchranný sbor zásahy požár Česko Radotín hasičské auto sbor dobrovolných hasičů Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje