Zrádná Praha: V bezpečnosti dopravy je na chvostu Evropy. Ostuda a selhání, tvrdí zastupitel

Praha opět skončila v průzkumu dopravní bezpečnosti evropských měst na chvostu.

Praha má problém s dopravou, řidiči se na silnicích necítí bezpečně

Praha opět skončila v průzkumu dopravní bezpečnosti evropských měst na chvostu. Na silnicích hlavního města se podle průzkumu cítí bezpečně pouze čtyřicet procent řidičů. Zlepšit by chtěli hlavně oddělení jednotlivých druhů dopravy, jako jsou třeba vyhrazené pruhy pro cyklisty a autobusy.

Česká metropole se v nejnovějším průzkumu Urban Road Safety Index (URSI) umístila na 27. příčce z celkových 32 evropských měst. Podle opozice může za nepříliš oslnivý výsledek strana vedená náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem. „Je to ostuda, selhání Pirátů po šesti letech, co jsou ve vládě a slibovali třeba pro cyklisty bezpečné město,“ namítl pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO) pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Změna v pravidlech nutí řidiče kupovat nové zimní pneumatiky. Víme, po kterých sáhnout

Náměstek se však hájí. Město prý do bezpečnosti dopravy intenzivně investuje. „V rozpočtu máme položku, která narostla od roku 2023, kdy činila 57 milionů, na letošních 110 milionů korun. Co se týče cyklopruhů, tak ty jsou vyžadovány na silnicích závaznými normami z městské rady z let 2003 a 2010,“ podotkl Hřib.

Praha se v poslední době potýká také s četnými kolonami, v nichž řidiči tráví dlouhé desítky minut. „Praha má dokonce vyšší počet aut než Vídeň a Berlín,“ upozornila Dominika Doláková ze společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.

Například cesta z Modřan na Smíchov zabrala redakci CNN Prima NEWS kvůli koloně přesně 31 minut. Běžně se dá přitom zvládnout za zhruba o třetinu kratší čas.

Řidiči si ale stěžují na dopravu po celé Praze. „Je to hrozné, každý den, každé ráno. Nedostanete se pořádně do centra na čas, jaký byste potřebovali,“ uvedl jeden z oslovených pro CNN Prima NEWS.

Podle průzkumu si na bezpečnost v silniční dopravě nejvíce stěžují řidiči v řeckých Athénách. Naopak nejbezpečněji se cítí v estonském Tallinnu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pokuta za slušnost? Řidiči kroutí hlavou nad trestem za děkování „varováky“. Diví se i ministr

Tagy:
doprava průzkum Zdeněk Hřib Česká pirátská strana ANO 2011 Praha Ondřej Prokop produkty a služby ekonomika, obchod a finance