Praha zavřela náplavky a protipovodňová vrata na Čertovce. Město se chystá na velkou vodu

Hasičští potápěči asistují u zavírání vrat Čertovky kvůli nebezpečím povodní (3. 6. 2024).

Praha se chystá na velkou vodu

Kvůli vyšší hladině Vltavy v Praze se v pondělí uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce, část náplavek na Hořejším a Rašínově nábřeží a cyklostezka mezi Zbraslaví a Vraným nad Vltavou. Přerušen byl také provoz přívozů. Město současně doporučilo řidičům, aby neparkovali na náplavkách, protože při zhoršení situace budou zaparkovaná auta odtažena. Mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman v úterý ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že jde pouze o preventivní opatření.

V Praze se kvůli vývoji počasí sešla povodňová komise. „Počasí se vyvíjí nevyzpytatelně a do vltavské kaskády, zejména do Orlíka, přitéká velké množství vody, proto je nutné preventivně zvýšit odtok z přehrad. Tím dojde ke zvýšení hladiny Vltavy v Praze,“ napsal magistrát.

ČTĚTE TAKÉ: Na Staroměstském náměstí došlo k rvačce. Lidi vybírající peníze pro Ukrajinu měla napadnout rusky hovořící skupina¨

Podle Povodí Vltavy byl v pondělí ráno vydán pokyn také k uzavření vrat na plavebním kanále Vraňany-Hořín a při překročení povodňového stupně v pražské Chuchli bude zastavena plavba mezi pražskými Holešovicemi a Mělníkem a přes plavební komoru Modřany.

„Jde o preventivní opatření, abychom případně nic neřešili na poslední chvíli,“ zdůraznil v úterý ve vysílání CNN Prima NEWS Hofman.

Praha má podle Hofmana připraveno hned několik scénářů jak v případě zhoršující se situace postupovat. „První povodňový stupeň jsme řešili již několikrát a vždy to skončilo naštěstí dobře. Praha zažila i obrovské povodně v roce 2002 a 2013, ale od té doby se ta protipovodňová ochrana výrazně zlepšila,“ uklidňoval.

Bouřky a silné deště zasáhly Česko už během víkendu a na řadě míst se objevují dodnes. Zejména na jihozápadě republiky a v části středních Čech zůstávají zvednuté hladiny řek, v noci na úterý začaly stoupat také toky na severní Moravě a ve Slezsku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houbařská sezóna začala, upozorňují mykologové. Podívejte se, co lze v lese již najít

Tagy: