Praktici mohou objednávat vakcíny Moderna přímo od distributora. Jaká jsou úskalí?

Vakcína společnosti Moderna

Rozhovor s lékařkou o dodávkách vakcín firmy Moderna (zdroj: CNN Prima NEWS)

Praktičtí lékaři si mohou od středečního rána objednávat vakcíny Moderna přímo od distributora. Dosud čekali na to, jaké množství a jakou značku vakcíny jim přidělí příslušný krajský koordinátor.

„Teď můžeme přímo komunikovat s distributorem, se kterým máme zkušenosti a který nám vakcínu přiveze v předem daný čas až do ordinace,“ vysvětlila praktická lékařka z Frýdlantu na Liberecku Šárka Pokorná.

Vakcína Moderna se podává ve dvou dávkách jako většina očkovacích látek proti covidu, na rozdíl třeba od vakcíny firem Pfizer/BionTech ale nemá vysoké nároky na skladování. „V lednici vydrží až jeden měsíc,“ dodala Pokorná.

Podle mluvčího distribuční firmy Avenier rezervační systém už od rána eviduje objednávky od praktických lékařů z celé republiky. Kdo si pospíší, má vyšší šanci očkovací látku získat brzy. „Jediným klíčem k rozdělení je čas objednávky. Aktuálně je nastavený limit sto dávek pro jednu ordinaci, uvedl mluvčí společnosti Martin Nesrsta. Právě čas objednávky jako jediné kritérium se ale některým lékařům nelíbí. „Objednávku jsem ráno odeslala, byla přijata, ale zatím netuším, na jaké pozici jsem a kdy ke mě vakcíny dorazí,“ sdělila praktická lékařka z Liberce Zuzana Kofferová.

Kolik pacientů je v pořadníku?

Pokorná si od možnosti objednávat vakcíny napřímo slibuje, že skončí dosavadní chaos, kdy se doktoři o příchodu vakcín dozvídali na poslední chvíli. Sama tento týden kvůli tomu musela přerušit dovolenou. „V úterý přišla zpráva, že bude mimořádná dodávka vakcín od Libereckého kraje, ještě ten den jsem pro ampulky jela a narychlo jsme svolávali pacienty, abychom už dnes mohli očkovat. Lidé na vakcínu netrpělivě čekají, nemohli jsme si říct, že ještě týden počkají, když ji mohli dostat rovnou,“ řekla Pokorná.

Sama přiznává, že vlastně nedokáže říct, kolik z jejích pacientů ještě v pořadníku na vakcínu je. „S tím, jak velká očkovací centra podávají vakcíny ve velkém, se mnoho lidí přehlašuje tam a my se to často dozvídáme, až když je zveme na očkování,“ popsala doktorka, která ve středu očkovala tři desítky svých pacientů.

Tempo očkování v Česku stále zrychluje, aktuálně už aspoň jednu dávky vakcíny mají čtyři lidé z deseti, obě dávky dostalo víc než 1 124 000 lidí.

Tagy: