Dovolené u moře po prázdninách výrazně zlevní. Kam jezdí Češi nejčastěji a kde si užít září?

Ilustrační snímek

Čeští turisté o dovolené na Rhodu

Školákům skončily letní prázdniny, mnozí z nich si však během dvouměsíčního volna užili i čas strávený u moře. Jak vypadaly prázdniny z pohledu dovolených a trendů cestovních kanceláří? Vyrazili Češi za odpočinkem do předpokládaných destinací a která místa se naopak stala překvapením? Část uplynulé letní sezony redakci CNN Prima NEWS přiblížily cestovní kanceláře. Zároveň připojily tipy, kam vyrazit za „pozdní letní dovolenou“ v září.

Oslovení zástupci cestovních kanceláří se shodují, že letošní letní sezona – která stále není u konce – je rekordní. „Prodeje u Čedoku máme nejlepší od roku 1989. Už nyní jsme za léto realizovali dovolené pro více klientů než za celý rok 2022 dohromady. Nejlepší prodeje jsme měli jak u pobytů u moře, tak u poznávacích zájezdů, navíc letní sezona ještě pokračuje do října,“ připomněla pro CNN Prima NEWS mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

ČTĚTE TAKÉ: Peklo na letišti: Stovka Čechů uvízla v Bulharsku. I malé děti musely spát na zemi, líčí Marie

Nevídaný zájem o dovolené a zájezdy v zahraničí zaznamenala i skupina DER Touristik Eastern Europe, která reprezentuje značky Fisher a Exim Tours. „Letošní léto je z hlediska zájmu o zájezdy rekordní – počet klientů jen během letních měsíců už přesáhl 600 tisíc, a to léto stále ještě neskončilo,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS mluvčí skupiny Jan Bezděk.

Že Češi letos cestují mnohem více než loni, ani v nejmenším nepřekvapilo cestovní kancelář Blue Style, jak uvedla v komentáři pro CNN Prima NEWS mluvčí Lucie Bukovanská. „Letošní rok Češi cestovali více než loni: jak jsme očekávali. V tomto rekordním roce obsloužíme bezmála půl milionu klientů. Chuť Čechů po dovolené je velká a ukazuje se, že jezdí spíše častěji, ale dovolenou si třeba o den dva zkrátí. Tomu jsme šli naproti a do hlavních destinací jsme nabízeli lety de facto každý den,“ líčila.

Skokani sezony? Albánie či Madeira

Stejně jako v předchozích letech klienti cestovních kanceláří zamířili do prověřených destinací. „Největší zájem byl o tradiční destinace, jako je Turecká riviéra, řecké ostrovy, Španělsko, Egypt nebo Tunisko. Zájem o zájezdy byl tedy vyšší než v loňské – doposud nejúspěšnější – sezoně a stejně tak vyšší i v porovnání s poslední předcovidovou sezonou 2019,“ sdělil Bezděk.

Dovolené u moře si dopřávali i klienti Čedoku. „Nejvíce jezdili do Turecka, na řecké ostrovy nebo do Španělska. Rodiny s dětmi potom nejčastěji zamířily do Bulharska, Tuniska nebo Egypta; velký zájem byl i o novinky v Itálii, které jsme otevřeli. Skokany roku mezi destinacemi jsou jednoznačně Albánie, Černá Hora nebo Madeira,“ přiblížila „nové“ destinace, které začali Češi ve větším měřítku objevovat, Pavlíková.

Oblíbený dovolenkový ráj během sezony sužovaly plameny. Podívejte se v přiložené reportáži, jak situace vypadala:

Bukovanská z Blue Stylu zase doplnila, že ani přírodní katastrofy, jako například lesní požáry v Řecku, nijak preference Čechů – kam odjet na dovolenou – neovlivnily. „Klienti tradičně nejvíce jezdili do Řecka, Bulharska, Turecka, Egypta a Tuniska,“ vyjmenovala stálé destinace a doplnila, že řada klientů odlétá například do Egypta „jako na chalupu“.

„Dlouhodobě roste zájem o kombinaci odpočinkové a aktivní dovolené. Třeba plavbu po Nilu jsme měli i letos beznadějně vyprodanou. I s ohledem na výhodný kurz si letos klienti dopřávali ve všech destinacích více fakultativních výletů, než tomu bylo loni,“ doplnila Bukovanská. Pavlíková z Čedoku naopak zmínila, že ačkoliv se „žebříček nejoblíbenějších destinací u českých dovolenkářů příliš nemění, zvedají se preference po lepších hotelech a kvalitnějších službách“.

„Nejvíce si klienti rezervovali čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely s all inclusive, na dovolenou cestovali primárně letadlem. Na výlety jezdili turisté průměrně dvakrát během týdenní dovolené. Trendem se staly adults only nebo kombinace pobytu u moře s poznáváním. Roste také poptávka po adrenalinových zážitcích a zvedá se zájem o zájezdy od takzvaných singles cestovatelů až po práci ze zahraničí,“ dodala Pavlíková.

Sedm tipů, kde si prodloužit léto

Jak se zástupci cestovních kanceláři shodují, Češi mají značný zájem si léto prodloužit. „Kupují zájezdy na zářijové i říjnové termíny – největší zájem je opět o Tureckou riviéru,“ sdělil Bezděk. Nabídky last minute zájezdů si můžete prohlédnout zde.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nechutný let do Španělska. Pasažér dostal „hrozivý průjem“, letadlo se muselo vrátit

Bukovanská z Blue Stylu připomněla, že na konci září až v půlce října končí sezona v okolí Středozemního moře. „Může tak být zajímavé zajet do ŘeckaTurecka nebo na Kypr a využít příjemné počasí na objevování místních historických památek. Moře bude stále vhodné pro koupání, takže se den dá poskládat tak, aby si ho užila celá rodina. Jen tma večer bude o chvíli dříve,“ avizovala.

Září je také posledním měsícem, kdy Blue Style nabízí zájezdy do Maroka. „Ač je tam oceán, který je studenější než třeba Středozemní moře, počasí bude de facto letní. Egypt je pak celoročně oblíbenou destinací, kam se naši klienti vydávají za bohatým podmořských světem a vysokou úrovní služeb. Hlavní prázdninová sezona je pryč a ceny do těchto destinací budou znatelně výhodnější,“ podotkla Bukovanská.

Doprodej last minute zájezdů s odletem nebo odjezdem v září probíhá plným proudem rovněž v Čedoku. „Češi si mohou léto prodloužit i v následujících týdnech a ušetřit za dovolenou u moře několik tisíc korun. Poslední místa zůstávají například u odletů na řecké ostrovy, do Turecka, do Egypta nebo Itálie. Nejvíce možností najdou zájemci u destinací, kam se létá nejčastěji,“ uvedla Pavlíková.

U vybraných lokalit cestovní kancelář průběžně kvůli zájmu přidává další odlety a pokoje, navíc prodloužila letní sezonu až do října. „Týká se to jak Turecké riviéry, tak třeba řecké Kréty nebo Rhodu. Celoročně, tedy i na podzim, se létá na Kanárské ostrovy a do egyptských letovisek u Rudého moře, jako jsou Taba, Marsa Alam i Hurghada,“ jmenovala mluvčí.

Dodala, že pobyty u moře i po prázdninách jsou stále oblíbenější – v destinacích je méně turistů, panují příjemnější teploty, zejména pro různé aktivity a výlety – a zájezdy jsou také levnější. „Nejčastěji v tomto období jezdí na dovolenou páry, rodiny s malými dětmi, které nemají ještě školní docházku, senioři i individuální cestovatelé, jednoduše jde o cílové skupiny, které jsou flexibilnější,“ dodala Pavlíková.

Tagy: