Řeznictví na Frýdecko-Místecku brojí proti „éčkům“. V Jaroměři kraluje nevšední specialita

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Řeznictví lákají zákazníky vůní a širokou nabídkou uzenin.

  • Které speciality jsou momentálně „v kurzu“ u zákazníků?

  • Oblibu si získaly podniky v Raškovicích nebo v Jaroměři.

Více

Nemáme rádi éčka, říkají řezníci z Raškovic u Frýdku-Místku. A tak vyrábějí špekáčky, párky, klobásy i paštiky bez konzervantů. A daří se jim, ve frontách stojí nejen místní, ale i turisté, kteří se tady zastavují cestou do Beskyd. V rubrice Prima řeznictví se podíváme také do východočeské Jaroměře.

Otevřete dveře a pohltí vás vůně párků a klobásek. V naleštěných vitrínách vás přivítá čerstvá šunka, domácí paštiky nebo rolády. Máte chuť sníst úplně všechno, co tam vidíte. „Grilovací klobásky s čedarem, mangalica snack, bůčkovou roládu, ta je taky skvělá,“ vyjmenoval jeden ze zákazníků produkty, které si z prodejny odnesl.

ČTĚTE TAKÉ: Svačina je důležitá pro soustředění dětí ve škole. Expertka radí, co by měla obsahovat

„Máme takovou specialitu – děláme pálivé věci, protože náš kamarád se specializuje na chilli. Děláme klobásu s papričkou Carolina Reaper, což je nejpálivější paprička na světě,“ řekl pro CNN Prima NEWS majitel řeznictví Patrik Bauer.

Úspěch slaví i řeznictví v Jaroměři

Jsme řezníci, ne chemici, hlásá nápis na venkovní vitríně tohoto podniku. Zásadně zde totiž nepoužívají konzervanty. „Podstatné je, že je to tady blízko a že to je domácí, naše,“ chválil si podnik jeden ze zákazníků.

Ať už koupíte plec, ramínko, svíčkovou nebo oříšek, můžete si být podle řezníků jistí, že maso bude kvalitní. Pochází totiž od místních chovatelů z podhůří Beskyd. Dalším oblíbeným místem je uzenářství v Josefově v Jaroměři. Lidé si ho tady nemůžou vynachválit, a to hlavně kvůli kvalitě.

„Mají výborné maso, jsou tady příjemné holky,“ ocenila obchod zákaznice. „Hlavně ta kvalita, to si člověk rád připlatí,“ souhlasila s ní další. Momentálně je prý nejvíc v kurzu bůčkový copánek, hned po něm následují další speciality.

Pokud tedy máte cestu třeba do Babiččina údolí nebo královodvorské ZOO, popřípadě vás čeká těžký výstup na Lysou horu, stavte se posilnit něčím dobrým na cestu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za nejlepšími uzeninami do regionů. V Třebíči připravují salám už 35 let, ve Volyni lidem vaří