Pražští gymnazisté vykřikovali nacistická hesla. Škola je potrestala oprávněně, rozhodla inspekce

Třídní důtky za rasismus na pražském gymnáziu

Třídní důtky za rasismus

Česká školní inspekce se zabývala případem na pražském Gymnáziu Chodovická, jehož žáci skandovali nacistická hesla, hajlovali a měli rasistické poznámky ke svým spolužákům. Škola projednala udělení výchovných opatření osmi žákům, u kterých se prokázalo, že se skutků dopustili, sdělil ve čtvrtek ČTK náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář. Škola podle něj postupovala správně a inspekce je s ní kvůli případu dál v kontaktu. Na incident upozornila minulý pátek CNN Prima NEWS.

O hajlujících gymnazistech informovala jako první CNN Prima NEWS. Jednalo se o zhruba třináctileté žáky. „Nebyli zjištěni hlavní iniciátoři, ale škola se prohřešky bude dále zabývat,“ uvedl Kovář. Škola podle něj zároveň spustila preventivní programy, které koordinuje metodička prevence.

DÁLE ČTĚTE: Hajlující gymnazisté z Prahy provolávali nacistická hesla, padly tresty. Ostatní se jich bojí

Ve škole podle Kováře vyšetřoval policejní útvar pro extremismus. „Bude to odloženo, policie se do školy vrátí a bude se podílet na prevenci,“ uvedl. Žáci podle něj potrestání přijali a uvědomují si svoje pochybení. V postupu školy podle inspekce nejsou nedostatky, dodal.

ČŠI je se školou v kontaktu, sbírá informace a má přehled o krocích, které škola v souvislosti s problémem dělá. Vzhledem k závažnosti škola správně oslovila policii, uvedl Kovář. Žáci za své chování dostali ředitelské důtky. Inspekce by se víc zapojila v případě, že by škola situaci nezvládla nebo pokud by byla na její postup podaná stížnost, dodal Kovář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální incident na Černém Mostě. Muž zkopal řidiče autobusu, považoval ho za Ukrajince

Tagy: