Hajlující gymnazisté z Prahy provolávali nacistická hesla, padly tresty. Ostatní se jich bojí

Třídní důtky za rasismus na pražském gymnáziu

Třídní důtky za rasismus

Jedno z pražských státních gymnázií potrestalo své studenty rozdáním devíti ředitelských důtek za extremistické chování. Podle informací CNN Prima NEWS vykřikovali zhruba třináctiletí kluci z Gymnázia Chodovická nacistická hesla, hajlovali a měli rasistické poznámky na spolužáky. Rodiče některých z nich nám potvrdili, že se jejich děti bojí a nechtějí dál školu navštěvovat. Přestože se případem zabývá i česká školní inspekce, vedení gymnázia odmítlo odpovědět na naše otázky.

Žáci tercie gymnázia v Praze 9 mají strach z některých spolužáků. „Víme o situaci na škole od naší dcery. Chování spolužáků, kteří kreslí nacistické symboly a napadají spolužáky poznámkami rasistického podtextu, trvá již delší dobu, v minulosti toto již škola řešila,“ uvedla anonymně pro CNN Prima NEWS matka jedné ze žákyň.

ČTĚTE TAKÉ: Bek chce zvýšit platy učitelů o sedm procent. Návrh zahrnuje pracovníky ve všech stupních

Ta také doplnila, že v posledním týdnu bylo uděleno většímu počtu žáků napomenutí v podobě ředitelských důtek za propagaci rasismu, nacistických symbolů a hajlování. Více informací k incidentu ale rodina nemá. „Očekávali bychom vyjádření ze strany vedení školy směrem k rodičům a objasnění závažnosti toho, co se na škole děje. A učiněné kroky k řešení, protože toto ne/jednání zvyšuje obavy o naši dceru,“ popsala.

Anonymně situaci přiblížili i někteří žáci. „Mám sestru v tercii, slyšel jsem o tom,“ uvedl jeden. Další doplnili, že se jedná o kluky a že by měli dostat trojku z chování. „Vím, že byli v ředitelně,“ dodala další.

Ředitelka Zuzana Suchomelová nejprve souhlasila s rozhovorem, pak ale obratem názor změnila. „Požádám vás, abyste odešli, nebudu se k tomu vyjadřovat, řešíme to v rámci školy a rodičů,“ řekla Suchomelová a dodala, že se reportéři nacházejí ve špatné budově. Scénář byl ale stejný i v budově detašovaného pracoviště gymnázia Chodovická, kterou žáci, kteří byli za své chování potrestáni, běžně navštěvují. „Nemám žádné informace, o ničem nevím,“ popsal nejmenovaný učitel.

Ostatní studenti o tom nechtěli mluvit

Zřizovatelem školy je hlavní město Praha, které ale o problému ví. „Řešení je plně v kompetenci školy a vedení je v kontaktu s rodiči,“ uvedl pro CNN Prima NEWS radní pro oblast školství, sportu a volnočasových aktivit Antonín Klecanda (STAN). V odpoledních hodinách jsme se ke škole vrátili, abychom promluvili i se žáky, většina ale řekla, že nám o tom nesmí vyprávět. „Nám to fakt učitelé zakázali,“ popsal jeden z žáků. „Nic bych neříkal, nechci taky dostat důtku,“ doplnil další.

Podle odborníků většina dětí přesně ví, co dělá, a problém například s nacistickými symboly by se rozhodně neměl bagatelizovat. „Bohužel se nejedná jen o hajlování a výkřiky hesel, v některých případech se na sociálních sítích objevuje i obdiv k pachatelům masových vražd. Záleží, jak se k tomu postaví ředitel nebo ředitelka dané školy,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS pedagožka a bezpečnostní konzultantka Barbora Vegrichtová.

Odbornice doplnila, že například o kyberšikaně se mluví hodně, o radikalizaci a tendenci k extrémnímu násilí už ale méně. „Pochopitelně se může stát, že některé vedení školy má tendence incident jen zamést pod koberec. To může vést k nárůstu násilí ve školních skupinách,“ dodala Vegrichtová. Česká školní inspekce se případem začala zabývat v pátek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo pětek slovní hodnocení? Dává mi to smysl. Motivace známkou je mýtus, říká ředitel školy

Tagy: