Odložte mou popravu, chci darovat ledvinu. Odsouzený na smrt překvapil posledním přáním

Po více než dvaceti letech od vraždy 18leté dívky má dostat texaský vězeň Ramiro Gonzales smrtící injekci.

Další střelba v USA

Po více než dvaceti letech od vraždy 18leté dívky má dostat texaský vězeň Ramiro Gonzales smrtící injekci. Nyní však žádá ještě o měsíční odklad, protože chce v posledních dnech svého života darovat ledvinu. Podle právníků i duchovního z Marylandu nejde o snahu úmyslně oddálit popravu.

Ramiro Gonzales má 13. července dostat smrtící injekci za zastřelení 18leté Bridget Townsendové, jejíž ostatky byly nalezeny v roce 2001. Tehdy to byly téměř dva roky ode dne, kdy zmizela.

Texaský soud uložil za hrůzný čin Gonzalesovi trest smrti. Jenže vězeň krátce před naplněním rozsudku požádal o posunutí termínu popravy. „Právníci Thea Poselová a Raoul Schonemann požádali republikánského guvernéra Grega Abbotta o třicetidenní odklad, aby vězeň mohl být považován za živého dárce ledviny pro někoho, kdo naléhavě potřebuje transplantaci,“ píše americký web NBC News.

Advokáti odsouzence také podali samostatnou žádost Radě státu Texas pro omilostnění a podmíněné propuštění až o půlroční odklad v souvislosti s již zmíněným úmyslem darovat životně důležitý orgán.

K žádosti adresované guvernérovi Abbottovi právníci ještě připojili dopis kantora Michaela Zoosmana, vysvěceného židovského duchovního z Marylandu, který si s Gonzalesem dlouhodobě dopisoval.

„Nepochybuji, že přání stát se dárcem ledviny není motivováno snahou na poslední chvíli zastavit nebo oddálit popravu. Půjdu do hrobu s přesvědčením, že je to něco, co chce Ramiro udělat, aby pomohl napravit svou duši u Boha,“ sdělil Zoosman.

Tagy: