Odvrátili sebevraha od skoku z věže v Liberci. Prezident Pavel čtveřici zachránců vyznamenal

Policisté z Liberce si za záchranu lidského života převzali z rukou prezidenta zlatý záchranářský kříž.

Policisté se dočkali ocenění od Petra Pavla

Čtyři liberečtí policisté se dočkali významného ocenění. Z rukou prezidenta Petra Pavla obdrželi za svůj hrdinský čin zlatý záchranářský kříž. Podařilo se jim zachránit život nahému a silně rozrušenému muži, který před rokem vylezl na střechu hotelu v Liberci a vyhrožoval, že skočí.

Dramatická scéna z loňského října. Nahý muž na věži hotelu v centru Liberce je evidentně rozrušený, stojí jen pár centimetrů od okraje střechy. To, že přežil, je zásluhou čtyř zasahujících policistů. Ti teď za svou rozhodnost a odvahu obdrželi zlatý záchranářský kříž.

ČTĚTE TAKÉ: Devítiletý Vojta hrdinou: Ležící seniorce poskytl první pomoc, ostatní lidé jen procházeli

„Vlastně jsme šli na riziko svého vlastního života. Je to naše práce,“ popsal před rokem nervy drásající chvíle policista Lukáš Schneider. „Viděl jsem, že se začíná odhodlávat. Udělal si takové tři kroky dozadu, dva dopředu, takové to ‚dáš to, skočíš‘,“ dodal Schneider.

Klouzalo to, všude byla krev

Dostat se ale nahoru do věžičky nepozorovaně nebylo vůbec jednoduché. Policisté si nemohli posvítit baterkou, aby muže nepolekali, neměli se ani čeho chytit. „Na tu věžičku se v podstatě přelézalo nebo přeskakovalo. Celý prostor střechy byl silně zakrvácený, a o to víc to klouzalo,“ doplnil kolegu Dominik Hradecký. Muž se totiž pořezal o skleněnou výplň, kterou rozbil cestou na střechu.

Lukáš Schneider se rozhodl, že půjde první, přeskočil na věžičku a chytil muže za ruku. „Pán se začal vytrhávat. Potom jsem ho chytil za nohu a zavolal jsem dalším kolegům. Ti ho chytli za trup a druhý kolega za ruku a snažili jsme se ho nějakým způsobem přetáhnout,“ popisoval dále Schneider s tím, že muž měl prý velikou sílu a snažil se záchraně zabránit. „Rány jsem dostával do oblasti hrudníku a hlavy,“ uvedl.

Nahý muž sice nejdřív křičel o pomoc, ale pak o ni vůbec nestál. Naštěstí při rvačce s policisty nikoho z nich ze střechy neshodil. Proč vylezl nahoru, jasné není. Policie sice věc prošetřovala jako možné výtržnictví, nakonec ji ale odložila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záchrana sraženého chodce

Tagy: