Před útokem vyhrožoval, je plný vzteku a hořkosti. Kdo střílel v newyorském metru?

Newyorští policisté identifikovali podezřelého muže ze střelby v metru. Má jím být Frank R. James.

Po střelbě v newyorském metru bylo zraněno 17 lidí

Chvíle hrůzy prožili v úterý ráno cestující v newyorském metru ve čtvrti Brooklyn. Afroameričan ve vagónu zapálil dýmovnici a následně začal střílet do lidí. Snímek z incidentu zachycuje řadu zraněných lidí od krve, kteří v panice utíkají z místo činu. Pachatel unikl, policisté po něm nadále pátrají. Nyní však znají totožnost podezřelého, který se na útoku měl podílet. Je jím 63letý Frank R. James, který sdílel znepokojivé video.

Pachatel v úterý v newyorském metru rozpoutal vlnu paniky. Jakmile souprava přijela do stanice a dveře od vagónu se otevřely, vyvalil se z něj bílý dým. Lidé v šoku začali z vozu utákat, báli se o svůj život. Jen o chvíli dříve neznámý Afroameričan začal střílet.

„Střílí se tam! Střílí se!“ křičela jedna žena. Video nahrál jeden ze svědků z vedlejšího vagónu, který zapnul kameru na svém telefonu. Několik cestujících zběsile křičí, mnozí jsou zranění. Jeden muž v šedé mikině kulhá z vagónu, rukou se přidržuje jiného cestujícího. Poté, co se podívá na svou nohu, bolestivě zachrčí. Problém s chůzí mají i další cestující.

Ve stanici si zranění začali lehat na zem, na videu je vidět krev, lidé prosí, aby byla přivolána záchranná služba. Ta přichází, pachatel však uniká. Podle CNN bylo zraněno nejméně 17 lidí, web The New York Post však uvádí, že zraněných bylo nejméně 23. Někteří byli v kritickém stavu, nikdo by však nyní neměl být v ohrožení života.

S činem ho pojí dodávka

Okamžitě se rozjelo pátrání po muži, který z dosud neznámých důvodů začal ve vagónu střílet. Ačkoliv se pachatele zatím nepodařilo vypátrat, policisté z New Yorku zveřejnili totožnost možného podezřelého. Tím je 63letý Afroameričan Frank R. James. Jak vyšetřovatelé zjistili, muž je uveden jako pronajímatel dodávky, ve které byla nalezena střelná zbraň, sekyra, benzin a zábavná pyrotechnika, uvedl s odkazem na policejní zdroje web The New York Post.

K vozu policisty dovedl klíč od dodávky, který byl nalezen na místě činu – stejně jako kreditní karta, na kterou bylo vozidlo pronajato. James ve voze pravděpodobně žil, policisté v něm totiž našli jeho oblečení a potřeby osobní hygieny.

James minulý měsíc na svém YouTube kanále zveřejnil velmi znepokojivé video, na němž vyhrožuje například newyorskému starostovi Ericu Adamsovi, kritizuje bezdomovce a hodnotí rasovou otázku. „Pane starosto, jsem obětí vašeho programu duševního zdraví. Nyní mi je 63 let, jsem plný nenávisti, zloby a hořkosti,“ vzkazoval. Newyorská policie po zhlédnutí videa zvýšila ochranu Adamse.

Starostu kritizoval za to, že pro boj s bezdomovectví v „The Big Apple“ nedělá víc. „Ericu Adamsi, co to děláš brácho? Co se to děje se situací kolem bezdomovců. Každý vagón v metru, do kterého jsem šel, byl plný bezdomovců. Bylo to tak hrozné, že jsem tam ani nemohl zůstat a musel přecházet z jednoho vagónu do druhého,“ pokračoval. Policisté však neuvádí, zda právě tento problém mohl být důvodem, proč by podezřelý James v metru střílel.

Hrála roli rasová otázka?

Afroameričan na videu dále uvádí, že mu byla diagnostikována duševní choroba. Určitý čas strávil v jedné z městských psychiatrických služeben. „To, co se tam děje, je násilí. Ne fyzické, ale takové, které zažívá dítě na základní škole... a které ho přiměje vzít zbraň a střílet do zku**ysynů,“ pokračoval. Ve svém vzkazu zmínil i aktuální situaci na Ukrajině, kterou následně srovnal s rasovou otázkou – podle něj je důkazem, že společnost s černochy zachází s opovržením.

„Ti bílí zm**i. To je to, co dělají. Nakonec se navzájem zabíjejí a páchají genocidu. Co si myslíš, že udělají tvé černé p**eli? Je jen otázkou času, kdy se rozhodnou, že toho s námi měli dost a vrhnout se i na nás. A co uděláš? Budeš bojovat? Tak to zemřeš. Protože na rozdíl od Zelenského ti nikdo nekryje záda,“ prohlásil s tím, že proti Afroameričanům je údajně celý svět.

„Proč by měl být na světě nějaký nýmand? Kromě toho, aby sbíral bavlnu či sekal cukrovou třtinu nebo tabák. Z toho mi plyne vzkaz – měl jsem si pořídit zbraň a začít ty svině střílet. Nebo sehnat fet, bát a střílet ty ku**y do hlavy, okrádat stařenky...“ uzavřel svůj vzkaz. Policie upozorňuje, že Jamese neoznačuje za střelce, nýbrž za podezřelého, který se mohl na útoku v metru jakkoliv podílet.

Tagy: