Protiútok může trvat měsíc, na víc Ukrajinci nemají. Ve hře jsou tři scénáře, říká expert

Ukrajinští vojáci pálí na ruské pozice z houfnice D-30 u Bachmutu

Zelenskyj oznámil, že je Ukrajina připravena na protiofenzivu

Protiofenziva může začít během příštích týdnů, trvat ale může maximálně měsíc. Myslí si to vojenský analytik Jiří Vojáček. Ve vysílání CNN Prima NEWS tak reagoval na prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že jsou jeho vojenské síly připraveny provést protiúder. Vysvětlit také, proč se Ukrajinci nejspíš rozhodli přestat čekat na větší podporu Západu a kterým směrem mohou protiofenzivu vést.

„Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzivu s cílem získat zpět svá území okupovaná Ruskem,“ uvedl Zelenskyj v sobotním rozhovoru pro The Wall Street Journal. Jak dlouho bude protiúder trvat a kdy přesně odstartuje, však neprozradil.

Podle Vojáčka se dá začátek protiofenzivy čekat v horizontu několika týdnů. „Trvat může maximálně měsíc, protože na víc nebudou mít Ukrajinci síly,“ předpověděl. K brzkému zahájení protiúderu se Ukrajinci odhodlali podle analytika z jednoduchého důvodu: „Vědí, že pokud by nezačali ofenzivu nyní, tak by mohli propásnout správný okamžik.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pobouřená Ukrajina. Maďarsko ji prezentovalo bez Krymu a nezmínilo, kdo válku rozpoutal

Z toho důvodu se Ukrajinci rozhodli nečekat na další dodávky zbraní ze Západu. „Bavíme se zejména o stíhačkách F-16, na které dlouho čekali, a zahájí ofenzivu s tím, co mají k dispozici. Je velmi pravděpodobné, že cíle budou skromnější, ale moc dobře vědí, co dělají,“ pokračoval Vojáček.

Krym, Donbas a jih země

Připomněl, že Zelenskyj učinil své prohlášení symbolicky v Oděse. „Město si vybral sám a je jedním ze tří nástupných prostorů, o nichž se mluví. Kdyby se skutečně útočilo z Oděsy, tak by to znamenalo, že by se útočilo na Krym,“ vysvětlil Vojáček. Druhým směrem, kterým by mohla být protiofenziva vedena, je Donbas.

„Třetí možností – k níž se přiklání asi největší počet odborníků, je možnost útoku na jižní část směrem k moři, tedy na Mariupol a Melitopol. A to tak, aby se podařilo rozseknout ruské jednotky na Krymu a na Donbase ve dví,“ podotkl.

ČTĚTĚ TAKÉ: Biden neví, co chce. Jeho ustrašenost může válku na Ukrajině prodloužit, míní experti

Zelenskyj již dříve avizoval, že Ukrajina bude chtít Krymský poloostrov získal zpět. Podle Vojáčka se však o takový krok nyní nepokusí. „Šance na dobytí Krymu v současné době nevidím jako vysoké. Moji známí na Ukrajině – kteří se účastní bojů – říkají, že když se brání, tak proti přesile. Když útočí, tak proti přesile. A to i navzdory tomu, že mají nějaké úspěchy,“ uvedl analytik.

Dodal, že v posledních letech se Krym intenzivně opevnil. „Nedokážu si představit, že by ukrajinská armáda v současném stavu – byť významně posílena – mohla Krym dobýt, aniž by přišla o většinu své bojeschopnosti. Skutečně bych tipoval, že půjde o útok směrem k moři,“ doplnil.

Tagy:
válka armáda rozhovor Ukrajina Západ Krym Rusko Donbas boje Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Jiří Vojáček ruská invaze na Ukrajinu The Wall Street Journal protiofenzíva