Hlásají lásku k Bohu, vraždí jako satanisté. Kyjev je pod palbou, čelí bombardérům

Rusové v noci na neděli provedli další noční útok na ukrajinskou metropoli. Protivzdušné obraně se mělo podařit všechny rakety okupantů zničit. V troskách domu v ukrajinském Dnipru zemřela dvouletá dívka. Výbuch v sobotu večer zranil 22 lidí včetně několika dětí. Ukrajina je připravená na spuštění své protiofenzivy, potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu, že se pokusila jeho muže vyhodit do povětří během stahování se z Bachmutu.

Zhruba v 1:30 začal Ukrajinou znít letecký poplach. Zatím není známo, kolik raket či dronů Rusové použili, protivzdušná obrana měla všechny z těch, které mířily na Kyjev, sestřelit. „Podle předběžných informací žádný letecký cíl nedosáhl hlavního města. Vše, co směřovalo k městu, bylo protivzdušnou obranou zničeno,“ napsal na Telegram šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

Sirény utichly zhruba v 4:30 místního času, tedy asi po třech hodinách. „Náš nelidský soused křičí do celého světa slova o víře a lásce k Bohu. Ve skutečnosti však moskevští satanisté neváhají zabíjet mírumilovné lidi,“ pronesl Popko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protiútok může trvat měsíc, na víc Ukrajinci nemají. Ve hře jsou tři scénáře, říká expert

V důsledku exploze ve městě Dnipro zemřela dvouletá dívka, informoval web Unian. Ruská raketa v sobotu večer zasáhla dvoupatrový obytný dům. „Množství zraněných stouplo na 20. 17 z nich vyžadovalo hospitalizaci. Záchranáři dále prohledávají trosky,“ uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Serhij Lysak. „Nepřítel poranil také pět dětí. Tři z nich jsou podle doktorů ve vážném stavu,“ napsal.

Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzivu s cílem získat zpět svá území okupovaná Ruskem, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdůraznil, že všichni věří v její úspěch. Bližší informace o podobě útoku neprozradil. „Nevím, jak dlouho to bude trvat. Upřímně řečeno, můžeme zvolit různé cesty. Jsme připraveni,“ pronesl v rozhovoru pro The Wall Street Journal.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin opět láteří. Ruští vojáci prý nastražili miny na jeho vojáky stahující se od zničeného Bachmutu. „Na ústupových cestách čekala ,překvapení‘. Stovky protitankových min a tuny plastických trhavin. Nyní probíhá vyšetřování. Ti, kdo položili výbušniny, byli zástupci ministerstva obrany,“ citoval Prigožina běloruský zpravodajský projekt Nexta. Ukrajinci podle něj miny nerozmístili. Tak daleko se prý nedostanou a nemělo by to pro ně smysl.

Ukrajinská média kritizují video zveřejněné na youtubovém kanálu maďarské vlády, v němž se objevila mapa zobrazující Ukrajinu bez poloostrova Krym. Video kromě toho vyzývá k ukončení války a k řešení konfliktu cestou mírových jednání. Kyjev ale opakovaně upozorňoval, že mírová jednání s Moskvou ve chvíli, kdy ruské síly okupují část ukrajinského území a dál podnikají na Ukrajinu útoky, nejsou z jeho pohledu možná.

Tagy:
válka Ukrajina výbuch on-line Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin protiofenzíva Dnipro