Předsednictvo STAN vyzvalo Hlubučka k rezignaci. Sám skončil v dopravním podniku

Petr Hlubuček

Razie na pražském magistrátu

Náměstek primátora Petr Hlubuček má pozastavené členství v hnutí STAN. Partaj o tom informovala ve vyjádření po jednání svého předsednictva. To ho navíc vyzvalo, aby na své posty rezignoval. Hlubuček a další lidé byli ve středu obviněni z vytváření zločinecké struktury či úplatkářství. Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) večer přijala rezignaci Hlubučka a dalšího člena Michala Zdeňka. Hlubuček později také vzkázal, že končí ve všech stranických postech.

O svém rozhodnutí informovalo hnutí v tiskové zprávě. Předsednictvo Hlubučka vyzvalo k tomu, aby odstoupil z funkce náměstka pražského primátora, ale také i z dalších pozic, na kterých dosud působí za hnutí STAN. To náměstek primátora vzápětí učinil. Hlubuček je ale především dlouholetým starostou pražských Lysolají.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ uvedl po jednání členů předsednictva předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan.

Ten zároveň na Twitteru dodal, že politici hnutí STAN musí mít „nejtvrdší nároky sami na sebe“. „Obvinění Petra Hlubučka jsou natolik vážná, že jsme pozastavili jeho členství ve STAN a vyzvali k rezignaci na post náměstka i všechny další veřejné funkce,“ oznámil Rakušan na sociální síti.

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) ve středu večer přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Hlubučka a dalšího člena Michala Zdeňka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. ČTK to sdělil primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě).

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ řekl ČTK Scheinherr.

Dozorčí rada se zabývala také dalšími členy představenstva, u nichž čeká na výsledky výslechů a oficiální vyjádření policie.

Zločinecké struktury i kokain na párty

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) provedli velkou razii počínaje středečním ránem. Zasahovali mimo jiné na pražském magistrátu, kde se dostali i do Hlubučkovy kanceláře, ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, v pražském dopravním podniku a na dalších místech.

Dohromady měli policisté obvinit 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Mezi obviněnými má být i Hlubuček, lobbista Pavel Dovhomilja či podnikatel Michal Redl. Právě ten je označován za vlivnou postavu, která se pohybuje kolem hnutí STAN. Podle časopisu Respekt měli jmenovitě Hlubuček s Redlem vytvářet zločinecké struktury, například v DPP, kde pražský náměstek zároveň působí v dozorčí radě.

Díky zločineckým skupinám Redl i Hlubuček ovlivňovali zakázky, brali úplatky a také pořádali mejdany. Na velkolepých oslavách neměl chybět ani kokain. Ten měl podle Respektu na večírky nosit Redl.

Tagy: