STAN je organizovaný zločin, tepe opozice Starosty. Podle Fialy hnutí ve vládě zůstane

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně.

Kauzy Starostů a spory s koaličními Piráty

Politická scéna se otřásá v základech. Rozbuškou se stala policejní razie na pražském magistrátu a v dopravním podniku. Obviněno bylo celkem jedenáct lidí, mezi nimi i náměstek primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který je členem dozorčí rady dopravního podniku. Politici volají po vyvození odpovědnosti nebo dokonce konci hnutí STAN ve vládě.

Policisté zasahovali ve středu na zhruba 40 místech, mimo jiné na pražském magistrátu, ředitelství VZP nebo v pražském dopravním podniku.

Mezi obviněnými měli být kromě náměstka Hlubučka třeba i podnikatel Michal Redl nebo náměstek dopravního podniku Matěj Augustín. Policisté je podle informací CNN Prima NEWS považují za organizovanou skupinu a část z nich obvinili z korupčních trestných činů. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už vyzval Hlubučka k rezignaci. Vedle toho lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský prohlásil, že pokud Hlubuček nebude adekvátně reagovat, bude ve čtvrtek odvolán.

Kauza ale může mít dopad na celé vládní hnutí STAN. „To je samozřejmě znepokojivá informace. Nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme, prosím, policii dělat její práci,“ reagoval na Twitteru šéf strany a ministr vnitra Vít Rakušan.

Babiš: Starostové šli do politiky pro peníze

Jenže političtí oponenti chtějí tvrdé tresty. „STAN je organizovaný zločin, mluvil jsem o tom opakovaně. Všichni víme, že šli do politiky loupit peníze, není to pro mě překvapením,“ uvedl expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Vládní politicko-podnikatelský projekt má další obrovský skandál. Myslím, že premiér Petr Fiala by měl hnutí vyzvat, aby odstoupilo z vlády,“ prohlásil šéf opoziční SPD Tomio Okamura.

Fiala ale upozornil, že jde o věc, která se vlády ani žádného jejího člena netýká. „Hnutí STAN zůstává členem kabinetu, sami se situací zabývají,“ ujistil premiér.

Co na to Piráti?

Vládní politiky kauza netěší a vyzývají k vyvození politické odpovědnosti, a to včetně koaličního partnera hnutí. „Jako Piráti jsme už v roce 2017 kritizovali, že tam je vazba na pana Redla ze Zlínského kraje. Celá věc nebyla transparentní. Překvapuje mě, že se to znovu opakuje,“ kritizoval poslanec Pirátů Jakub Michálek.

„Platí staré známé ‚padni komu padni‘. Je důležité, aby byla vyvozena politická odpovědnost. Uvidíme, jak se k tomu STAN postaví,“ reagovala šéfka Sněmovny a předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Do sněmovních voleb na podzim 2021 šli Starostové v koalici právě s Piráty. Podle politologa Jana Kubáčka už je ale spolupráce čistě formální a na papíře, jinak neexistuje. „Dá se očekávat, že Piráti se pokusí voliče Starostů přilákat k sobě a přes aféry či reputační masakr partnera se znovu zrodit,“ popsal expert v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS.

Podle informací Mladé fronty Dnes se navíc policie v souvislosti se zátahem měla zajímat i o ministra školství z hnutí STAN Pera Gazdíka. „Nevím, že by se o mou osobu zajímala. Nejsem si vědom žádných pochybení. Jsem ale připravený poskytnout vyšetřovatelům veškerou součinnost,“ uvedl ministr.

Tagy: