Předvánoční akce se ve velkém ruší nebo omezují. Zakázat chtějí i trhy v Drážďanech

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Sílící pandemie koronaviru ovlivňuje blížící se předvánoční akce

Kvůli sílící pandemie koronaviru některá města omezují počet předvánočních slavností, jinde je ruší úplně. V ohrožení jsou také vánoční trhy v sousedním Německu.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromku zrušili už v Brně nebo v severočeském Děčíně, naopak v Českých Budějovicích prozatím jedou podle plánu. „Jsme v kontaktu s hygienou. Máme připraveno více než 70 vystupujících, uměleckých subjektů, kapel,“ popsala pořadatelka vánočních trhů v Českých Budějovicích Lenka Střítecká.

„My jsme zrušili akci Krampus čerti, kde hrozilo, že přijdou tisíce lidí a budou v podstatě na jednom místě na náměstí,“ řekl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Akce ruší i v sousedním Německu

V Litoměřicích omezení pro velké akce teprve připravují. Už teď je ale téměř jisté, že například rozsvícení vánočního stromečku se neuskuteční v tradiční podobě. „Lidé budou přicházet v průběhu celého odpoledne jednotlivě k vánočnímu stromečku a nezačne se úderem 18. hodiny, kdy se zde scházelo největší množství lidí,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Litoměřicích Eva Břeňová.

Zvyšující se čísla nakažených nabouraly program také u německých sousedů. V Chemnitzu ruší známý Hornický pochod, v Drážďanech zase vyhlášenou Štolovou slavnost. „Bereme svou odpovědnost jako město vážně a s ohledem na zvyšující se počet infekcí se snažíme vyhnout zbytečným kontaktům prostřednictvím velkých akcí,“ sdělil starosta Drážďan Dirk Hilbert.

V Německu i nadále vláda diskutuje o zákazu vánočních trhů. Ty nejstarší v Drážďanech přitom začínají už v pondělí.

Tagy: