PŘEHLEDNĚ: Prokazovat se očkováním nemusíte všude. Kde platí test a kdy vám ho uhradí?

Testování na COVID-19 v ČR

Tisková konference Adama Vojtěcha

Vláda kvůli zhoršující se pandemické situaci v zemi chystá zpřísnění opatření. Brzké přijetí takzvaného bavorského modelu, který neakceptuje testy (jak antigenní, tak PCR) jako průkaz bezinfekčnosti, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Co se od 22. listopadu změní a existují nějaké výjimky? Redakce CNN Prima NEWS připravila přehledný souhrn.

Babiš ve středu 17. listopadu oznámil, že při projednávání o možném přijetí bavorského modelu panovala na úterním jednání vlády shoda, a tak by jeho platnosti od 22. listopadu nemělo nic bránit. Opatření bude vláda schvalovat ve čtvrtek dopoledne.

Co je bavorský model?

Takzvaný bavorský model ruší uznávání testů – jak antigenních, tak PCR – jako covidového certifikátu. Lidé, kteří nejsou očkování nebo nemoc neprodělali (ve lhůtě do 180 dní), se tak nedostanou například do restaurací, služeb, hotelů, muzeí, zoologických nebo botanických zahrad či na hromadné nebo kulturní akce. Existují však výjimky, které někomu povolují s testem určitá místa navštívit.

Kdo se může prokazovat PCR testem?

  • Děti

Se změnou mimořádného opatření se situace nemění pro děti do 12 let, které se nadále nemusí ničím prokazovat. Výjimku pak mají mladí lidé ve věku od 12 do 18 let, u nichž budou akceptovány PCR testy ne starší než 72 hodin.

  • Lázeňský léčebná péče

Pro osoby, které nastupují k lázeňské léčebné péči, platí možnost se prokázat očkováním, proděláním nemoci nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

  • Vysokoškolské koleje

Výjimka s možností prokázat se PCR testem, ne starším bež 72 hodin, se vztahuje i při ubytování na vysokoškolských kolejích.

  • Volby orgánů právnické osoby a zasedání právnické osoby

Prokazovat se maximálně 72 hodin starým PCR testem bude možné i při volbách do správních orgánů právnických osob a na zasedáních právnických osob.

  • Kontraindikované osoby

Další skupinou, která má výjimku, jsou kontraindikované osoby k očkování. „Zde bude muset lékař kontraindikaci zaznamenat v systému infekčních nemocí, kde odběrová místa uvidí, že má dotyčný na odběr nárok. Poté se může PCR testem prokazovat,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

  • Rozočkované osoby

Výjimka se vztahuje i na lidi, kteří jsou po první dávce očkování, nebo jim neuplynula povinná 14denní lhůta po dokončeném očkování. Aby mohli jít do restaurace nebo na hromadnou akci, musí si nechat udělat PCR test, který následně musí ukázat s dokladem o aplikaci první nebo druhé očkovací dávky.

Kdy vzniká nárok na hrazený test?

Mimořádné opatření se týká i testování obyvatel proti covidu. „Od 22. listopadu se bude PCR test hradit osobám do 18 let, lidem s kontraindikací a těm, kteří jsou rozočkovaní,“ uvedla Svrčinová.

Tyto skupiny budou mít placeny pět PCR testů v kalendářním měsíci. Nárok na dva hrazené PCR testy měsíčně pak mají očkované osoby, a to zejména kvůli cestování, nebo k osobním účelům.

V jakém případě stačí antigenní test?

Od 22. listopadu zůstane možnost prokázat antigenním testem při návštěvách ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. „Je to z toho důvodu, že může dojít k náhlé změně zdravotního stavu a bude třeba navštívit například umírajícího příbuzného,“ vysvětlila Svrčinová.

Situace se nemění ani pro otce, kteří chtějí být u porodu. „Termín porodu naplánovat nelze a tatínek tak nemusí chodit na testy každý den nebo obden, aby mohl být s matkou a novorozeným dítětem,“ dodala hlavní hygienička.

Tagy: