PŘEHLEDNĚ: Co potřebujete při cestě do Chorvatska a jaká v zemi platí covidová opatření?

Chorvatsko nabízí celou řadu turistického vyžití.

Dovolená v Chorvatsku

Poklidné rybářské vesničky, ale i rušná letoviska, kde je o zábavu postaráno. Do tolik Čechy oblíbeného Chorvatska se už hrnou první turisté, další cestu teprve plánují. Jaké v zemi platí covidové podmínky?

V zemi byla už zrušena ochranná opatření týkající se překračování chorvatských státních hranic. Od 1. května je všem cizincům umožněn vstup do Chorvatska bez jakéhokoliv prokazování bezinfekčnosti.

Ať už poletíte letadlem, nebo zvolíte dopravu automobilem, autobusem či vlakem, není nutné vyplňovat žádný příjezdový formulář. Veškeré náležitosti aktualizuje web ministerstva zahraničí. V zemi ale určitá covidová opatření stále platí.

Na pláž bez roušky

„Zrovna před pár týdny byly restrikce zmírněny, v tuto chvíli v Chorvatsku můžete jít do obchodů, restaurací nebo podobných zařízení bez roušky. A to je pro letní měsíce dobrá zpráva,“ uvedla marketingová manažerka jednoho z chorvatských resortů Ana Pavlović. Povinnost nošení roušky zůstala pouze u lékaře nebo v lékárně.

Povinnost zrušila i EU

Ochrana úst a nosu není třeba ani v letadle. Státy Evropské unie se totiž dohodly, že od 16. května již nebudou vyžadovat, aby lidé na letištích a také v letadlech museli nosit roušky či respirátory.

Situace ohledně koronaviru je totiž aktuálně natolik příznivá, že pro ochranu dýchacích cest není důvod. Nicméně v některých destinacích nadále určitá opatření platí. Přečtěte si, do kterých zemí se bez roušky nebo respirátoru nepodíváte.

Chorvatští hoteliéři doufají, že situace zůstane nadále klidná a očekávají vlnu turistů. „Sezona v Chorvatsku obvykle začíná už po velikonočních svátcích, ještě však není na vrcholu, ale už se to blíží. Od chvíle, kdy se moře oteplí a přijde slunce, lidé začínají přijíždět,“ popisuje Pavlović.

Na novou sezónu se ale už opravdu těší. „Je to v podstatě první, doufejme, post-covidová turistická sezóna. Takže všechno je připravené a my všichni z resortu Falkensteiner se opravdu těšíme, až přijedou staří i noví hosté,“ dodává.

Tagy: