Ceny letenek letí vzhůru kvůli válce. Lidé si připlatí i za dovolenou v Chorvatsku

Chorvatský Dubrovník patří k tradičním cílům českých turistů

Připlatíme si za dovolené?

Počátkem roku se celá Evropa těšila na turistický boom, který měl nastat po konci pandemie covidu, situaci však zkomplikovala válka na Ukrajině. Ceny letenek kvůli drahým palivům stouply až o 30 procent. Čechům se výrazně prodraží také tradiční dovolená v Chorvatsku. Jenom za cestu autem na Jadran si připlatíme přibližně 1 700 korun. Co všechno nás v létě vyjde dráž?

Kdo má v plánu koupit si v brzké době letenky na dovolenou, čeká jej nepříjemné překvapení. „Ceny letenek už ve světě začaly stoupat. Zpravidla se ceny prozatím zvýšily o 20 až 30 procent. Zvýšení cen ropy a paliv je tak výrazné, že aerolinky na to musí reagovat. Zdražování se nejspíše bude týkat všech linek a destinací,“ uvedl ekonom David Marek z Deloitte.

Jeho slova potvrzují také samotné aerolinky. „Z důvodu extrémního nárůstu ceny leteckého paliva na světových trzích přistoupily letecké společnosti Smartwings a České aerolinie v březnu ke zvýšení palivových příplatků, které koresponduje s vývojem cen paliva na světových trzích. Týká se to celého portfolia destinací,“ sdělila pro CNN Prima NEWS Vladimíra Dufková ze společnosti Smartwings.

„Kombinace extrémně vysokých cen leteckého paliva, zdražování všech služeb a poplatků, které letecké společnosti hradí letištím, letovým a provozním službám, to vše se promítá do výsledné ceny letenek,“ doplnila.

Hitem by mohlo být Turecko

Češi by si tak měli destinaci své dovolené vybírat také podle konkrétní situace v dané zemi. Ta by letos mohla být příznivá například v Turecku. „Češi se před vysokou inflací neschovají ani v zahraničí. Prudké zdražování trápí mnoho populárních destinací. Přesto jsou v některých zemích výrazně nižší cenové úrovně než v České republice. Například vzhledem k posílení koruny vůči turecké liře by se Turecko mohlo stát hitem letošní sezóny,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Oproti loňskému roku dojde k růstu cen zájezdů do většiny oblíbených destinací. „Na vině je zdražování dopravy i služeb v turistických letoviscích. Kvůli růstu cen potravin se prodraží pobyty all inclusive. Lidé si rovněž budou muset připlatit za pojištění,“ sdělil Křeček.

Dráž vyjde i klasická dovolená v Chorvatsku. „Jen za cestu autem tam a zpět si připlatíme přibližně 1 700 korun. Mnozí Češi proto nakonec budou trávit dovolenou na svých chalupách. I ta je však vzhledem ke skokově narůstající inflaci vyjde letos o něco dráž,“ doplnil hlavní ekonom BHS.

Pokud lidé vyrazí s cestovní kanceláří, nemělo by se jich zdražení zatím příliš týkat. Kanceláře mají ubytovací kapacity předplacené a letní sezonu by měly zvládnout bez problémů. Problém by však mohl nastat od podzimu. „Cestovní kanceláře prodělaly opravdu tvrdé dva roky a pokud by ta sezona nedopadla dobře, tak by to pro ně mohlo dopadnout špatně,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Tagy:
Evropa Turecko Chorvatsko palivo letecká společnost ekonom Smartwings cestování Česko Deloitte České aerolinie Asociace cestovních kanceláří České republiky