PŘEHLEDNĚ: Startuje čtvrtá dávka očkování. Kdo má od pondělí na vakcínu nárok?

Očkování proti koronaviru

Se zhoršující se epidemickou situací kolem šíření nemoci COVID-19 se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo od pondělí 18. července umožnit lidem nechat se naočkovat čtvrtou neboli druhou posilující dávkou vakcíny. Pokud o ní uvažujete, přinášíme vám přehledný článek s potřebnými informacemi.

  • Kdo má na další dávku nárok? – Druhá posilující dávka bude pro lidi nad 18 let, u kterých od posledního očkování uplynuly více než čtyři měsíce. Ministerstvo zdravotnictví však očkování doporučuje především rizikovým skupinám, tedy lidem s nějakou chronickou nemocí, a občanům starším 60 let.

  • Kdy se nechat naočkovat, pokud nejsem v rizikové skupině? – Úřady mají obavu především z blížícího se podzimu. Očkování by mělo poskytnout ochranu až na sedm měsíců, proto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vybízí k očkování ještě před začátkem podzimu, aby lidé měli protilátky pro zvládnutí nejkritičtějších měsíců.
  • Kde se nechat naočkovat? – Od pondělí bude možnost dostat další posilující dávku na očkovacích místech bez registrace – v nemocnicích a u praktických lékařů. Rezervační systém bude spuštěn od poloviny srpna. Očkovacích míst je nyní 356. Očkovat se v nich bude nejen posilovací dávkou, ale je možné se zde nechat naočkovat i poprvé.
  • Potřebuji čtvrtou dávku ke vstupům či k cestování? – Válek rozhodně vylučuje, že by čtvrtá dávka měla sloužit jako vstupenka například do kina či na koncerty, jako tomu bylo v minulosti. Co se týká cestování, většina států postupně upouští od nutnosti prokazovat se očkováním.
  • Jakou vakcínou se bude očkovat? – Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Nejsou modifikované proti novým mutacím, přesto by měly být nadále velmi účinné.

  • Budou v budoucnu potřeba další dávky? – Ministr Válek by si přál, aby vakcína proti covidu fungovala jako sezónní očkování, podobně, jako je tomu u chřipky. Rizikové skupiny by se tedy podle něj měly očkovat každý rok.
  • Jak se chystá resort zdravotnictví očkování propagovat? – V polovině srpna spustí kampaň na podporu očkování, a to nejen proti covidu, ale i proti chřipce. V září by pak případně praktici a pojišťovny mohli cíleně oslovit ty, kteří přeočkování nevyužijí.

Tagy:
očkování vakcína TOP 09 Vlastimil Válek COVID-19 Pfizer BioNTech Ministerstvo zdravotnictví České republiky