PŘEHLEDNĚ: Jak se připravit na blížící se povodeň a co dělat v případě vyhlášení evakuace?

Záplavy v Blížejově (22. 5. 2024)

Počasí 12. 9. 15:30

Kvůli extrémním dešťům hrozí v Česku v následujících dnech povodně. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Podle nich může být výrazně překročen i třetí stupeň povodňové aktivity. Hasiči proto na svém webu radí, jak se připravit na blížící se velkou vodu a jak se zachovat v případě, že dojde k vyhlášení evakuace.

V důsledku vydatných srážek meteorologové očekávají, že se situace začne zhoršovat od pátečního večera. „Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naprostý extrém se blíží, varují experti. Nynější déšť je jen ochutnávka, kde sílí riziko?

Stupně povodňové aktivity jsou tři – stav bdělosti, stav pohotovosti a stav ohrožení. Rozdíl mezi nimi na svém webu popisují hasiči.

  • I. Stupeň povodňové aktivity = STAV BDĚLOSTI (nastává nebezpečí povodně, orgány samosprávy obcí a orgány okresních orgánů organizují hlídkovou službu na vodních tocích, je organizována povodňová hlásná služba).
  • II. Stupeň povodňové aktivity = STAV POHOTOVOSTI (vyhlašuje příslušný povodňový orgán, je zajištěna trvalá pohotovost, zasedá povodňová komise, jsou přijímána opatření ke zmírnění průběhu povodně).
  • III. Stupeň povodňové aktivity = STAV OHROŽENÍ (vyhlašuje příslušný povodňový orgán při bezprostředním nebezpečí a vzniku větších škod, ohrožení majetku a životů v zaplaveném území, podle plánů se realizují technická opatření, vyprošťovací a záchranné práce).

Jak se připravit na povodeň?

Hasiči na svém webu také radí, jak se na příchod velké vody připravit. V případě včasné předpovědi, jako je tomu nyní, se lidé na příslušném obecním úřadě mohou informovat, zda se jejich obydlí či pozemek nenachází v záplavovém území. „Dále se informujte o místě a způsobu evakuace, o případné humanitární pomoci a způsobu varování a informování obyvatelstva při povodni,“ radí hasiči.

Vhodné je také připravit si materiál na utěsnění nízko položených dveří, oken, odpadních potrubí atd. Použít lze pytle s pískem, fólie, desky, či ucpávky kanalizace. „Proveďte si povodňovou prohlídku kolem svého obydlí, chaty a pozemku a zajistěte, aby neupevněný materiál, ploty, boudy a další překážky nebránily volnému průtoku vody a nevytvářely druhotné hrázky a ucpávky vodního toku,“ doporučují hasiči. Dobré je také sledovat předpověď počasí.

Během povodně hasiči doporučují zachovat klid a jednat s rozvahou. „Dodržujte pokyny povodňových orgánů, policie a záchranářů. Pomáhejte sousedům, dětem, starým a nemocným lidem. Zbytečně neriskujte. Pokud možno nevstupujte do míst, která jsou zatopená, nechoďte do blízkosti rozbouřených toků. Nehazardujte a nesjíždějte je na lodích,“ uvádí hasiči. Dodávají, že pokud lidé nezvládají svou ochranu vlastní silou a prostředky, mají včas požádat o pomoc povodňový orgán obce. „Nezůstávejte v místě, kde byste mohli ohrozit život svůj a svých blízkých, včas se přesuňte na místo, které nebude zatopené vodou,“ radí hasiči.

Co dělat při evakuaci?

V případě, že dojde k vyhlášení evakuace, je vhodné zajistit svůj majetek. „Vypněte přívod elektrického proudu, uzavřete hlavní přívod plynu a vody. Vyvezte vozidlo z garáže, doplňte pohonné hmoty a zaparkujte ho mimo záplavové území, nebudete-li jej využívat při evakuaci,“ uvádí hasiči.

Dobré je také mít připravené evakuační zavazadlo, přestěhovat potraviny, oblečení, nábytek, stroje a zařízení, suroviny a další materiály do výše položených míst v bytě nebo do vyšších pater budovy. „Odvezte nebo nezávadně zlikvidujte nebezpečné látky. Odstraňte nebo řádně upevněte snadno odplavitelný materiál, uvolněte cestu domácímu a hospodářskému zvířectvu,“ dále píší.

O evakuaci je také vhodné uvědomit sousedy. „Při opuštění domácnosti dejte na dveře oznámení, kdo, kdy a kam se evakuoval, popřípadě kde jsou umístěna hospodářská zvířata. Malým dětem vložte do kapsy kartičku se jménem a adresou,“ doporučují hasiči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky

Tagy: