Naprostý extrém se blíží, varují experti. Nynější déšť je jen ochutnávka, kde sílí riziko?

Lidé, kteří na evakuaci nejsou připraveni, musí často téměř všechny své věci nechat na pospas osudu doma.

Meteorolog Možný vysvětlil, jak vznikají extrémní deště

V oblastech zasažených prvními dešti – především na západě a jihozápadě Česka, ale později také na Moravě a ve Slezsku – spadlo do čtvrtečního rána od 4 do 20 mm srážek. Píší o tom odborníci z webu Meteo Včasné varování s tím, že jde o pouhou „ochutnávku“ nadcházejících srážek. Nejsilnější lijáky přijdou podle meteorologů od pátku do soboty. Výstraha platí pro většinu území. V negativním scénáři počítá ministerstvo životního prostředí s nejhorší situací v Jeseníkách, kde by mohlo spadnout více než 450 mm.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

Situace se v nadcházejících hodinách a dnech výrazně zhorší. „Zatím je a bude povodí a půda klidná přibližně do pátečního rána. Do té doby půda a povodí vodu pobere. Pak ale přijdou ty nejsilnější srážky. K tomu bude zesilovat vítr na nárazy v nížinách do 75 km/h. Na horách až do 110 km/h,“ upozorňuje Meteo Včasné varování.

SLEDUJTE povodňové ON-LINE zpravodajství: Na Boskovické přehradě už nebezpečně stoupá voda. Policie je po celé ČR v pohotovosti

Aktuální předpovědi ukazují, že by od čtvrtečního brzkého rána do pondělí mělo spadnout v jižních, východních a středních Čechách, na Vysočině, Moravě a ve Slezsku od 100 do 180 mm srážek. Na Moravě to místy může být až 220 mm. Nejméně bude naopak pršet na západě Čech.

„Důležité ale je, že na horách a na hřebenech budou srážky při silnějším větru naprosto extrémní. Předpokládáme, že Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy mohou za celé toto období přinést úhrny od 180 do 300 mm a na samém návětří i více,“ varují meteorologové. Ministerstvo životního prostředí upřesňuje, že v případě optimistického scénáře by mělo v nejvíce zasažených Jeseníkách spadnout 395 mm srážek, zatímco v případě negativního scénáře až 452 mm.

Přijdou silné povodně?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) bude pravidelně aktualizovat predikci a informovat veřejnost o aktuálním stavu. „Výstraha platí pro část území již od čtvrteční půlnoci, od pátečního odpoledne je výstraha rozšířená na téměř celé území ČR, s výjimkou Karlovarského a části Ústeckého kraje. Pravděpodobně půjde o největší povodňovou situaci od roku 2013, kdy naše území rovněž zasáhly extrémní srážky,“ řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder.

Na očekávané dešťové srážky se připravují i jednotlivá povodí. Z Vltavské kaskády nyní odtéká dvakrát více vody, než do ní přitéká. Každou vteřinu to je 80 tisíc litrů vody. Odtoky z významných vodních děl zvýšili vodohospodáři i v dalších částech republiky, zejména v povodí Moravy a v povodí Odry, kde se předpokládají nejvydatnější deště.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť a jak se měří úhrny srážek

Očekávané srážky den po dni

Podrobnou předpověď pro nadcházející dny publikovalo na svých stránkách ministerstvo životního prostředí. „Situace, která nás čeká v následujících dnech, bude pravděpodobně podobná situaci, jakou jsme zažili v letech 1997 a 2002. Situace bude také složitá z hlediska silného větru, který může způsobovat pády stromů a v souvislosti s podmáčením půdy také její sesuvy. Ohrožena nejsou jen území poblíž řek, bleskové povodně mohou napáchat škody i v údolích a na svazích,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Čtvrtek 12. září

Déšť bude během dne zesilovat zejména na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku, kde by mělo napršet 20 až 40 mm, v Jeseníkách až kolem 50 mm.

Pátek 13. září

Vydatnější déšť experti očekávají na jihu a východě Čech, na Moravě a ve Slezsku s úhrny 20 až 60 mm. Na návětří hor na severu republiky od Lužických hor až po Jeseníky může lokálně napršet kolem 100 mm.

Sobota 14. září

Nejdeštivější den, zejména jeho první polovina. Na jihovýchodní polovině území naprší 20 až 60 mm, v Novohradských horách a na horách na severu od Lužických hor až po Beskydy a Bílé Karpaty může lokálně napršet přes 100 mm, v Jeseníkách i kolem 170 mm. V Čechách bude během dne od západu deště ubývat.

Neděle 15. září

Už poměrně velká nejistota. Srážkové úhrny jsou nejčastěji mezi 15 a 40 mm, na severozápadním návětří hor může být lokálně až k 70 mm. Deště by mělo postupně během dne ubývat na většině území.

Na začátku příštího týdne bude déšť pravděpodobně doznívat v Beskydech s nejvyššími úhrny kolem Lysé hory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Česka dorazil první sníh. Pokryl Boubín i Velký Javor na Šumavě

Tagy:
počasí Středočeský kraj Český hydrometeorologický ústav Beskydy Slezsko Morava Česko přírodní katastrofa Jeseníky Petr Hladík Ministerstvo životního prostředí České republiky Lužické hory katastrofy, nehody a mimořádné události