PŘEHLEDNĚ: Konec respirátorů, omezení akcí a jeden test zdarma. Jak a kdy se mění opatření?

Vlastimil Válek

Tisková konference po jednání vlády

Česko čeká velká vlna rozvolnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil hned několik změn v protikoronavirových opatřeních. Velikonoce si podle něj Češi užijí jako dřív. Jaké restrikce se kdy a jak změní?

  • Počty lidí na hromadných akcích

Omezení počtu lidí na všech hromadných akcích vláda od úterý 1. března ruší. Kapacity sportovních utkání, koncertů či v divadel tak mohou být opět plně naplněny.

V současné době se sportovních utkání, uměleckých představení, kongresů nebo vzdělávacích akcí může účastnit tisíc lidí plus polovina kapacity místa. Na spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo na soukromé i veřejné slavnosti může dorazit maximálně 500 lidí. Všichni musejí mít respirátor, který si mohou odložit, pokud konzumují jídlo a pití.

  • Jeden PCR test zdarma

Od 1. března budou mít podle ministra zdravotnictví všichni Češi nárok na jeden PCR test zdarma, tedy hrazený ze zdravotního pojištění. Zřejmě to tedy bude platit pro očkované i neočkované. Nebude k tomu potřeba žádanka od lékaře či od hygieny. Test se hodí pro případ, když budete mít podezření, že jste nemocní, nebo před návštěvou sociálního či zdravotní zařízení, kde je vyžadují.

V současné době mají očkovaní a děti nárok na pět PCR testů měsíčně hrazených pojišťovnou. Neočkovaní si musejí PCR testy platit.

  • Respirátory

Od neděle 13. března bychom měli sundat na většině míst respirátory. Povinné zůstanou pouze v MHD, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a možná na některých typech hromadných akcí. Podrobnosti ještě kabinet probere s odborníky. Ministr zdravotnictví však ve středu na tiskové konferenci upozornil, že chce nošení respirátorů maximálně omezit.

V současné době musí mít lidé zakrytý nos a ústa ve všech vnitřních prostorech, kde není možné dodržet rozestup od ostatních. Jde tedy například o obchody, provozovny služeb, divadla, kina, restaurace, muzea, letiště i vozidla taxi.

  • Testování ve zdravotnických zařízeních

Od neděle 13. března také skončí pravidelné preventivní testování neočkovaných zaměstnanců ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Ti v současnosti musejí jednou týdně podstoupit antigenní test, který jim udělá zdravotník.

Testovat se v současné době musejí i klienti v pobytových službách a jejich návštěvy. I toto testování by ale mělo podle Válka 13. března skončit.

Vláda rozvolňuje opatření, protože epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje. V úterý přibylo přes 14 tisíc nakažených, což je zhruba o polovinu méně než před týdnem.

Tagy: