Vláda chystá velké rozvolnění: Akce budou bez omezení, respirátory sundáme téměř všude

Vláda

Tisková konference po jednání vlády

Kabinet Petra Fialy (ODS) počítá v průběhu března s velkým rozvolněním. Od začátku měsíce už nebude omezený počet lidí na hromadných akcích. Od 13. března by se zrušila povinnost nosit respirátory v budovách. Zakrytá ústa a nos by lidé museli mít jen v nemocnicích, sociálních zařízeních a MHD.

„Od 1. března nebude omezen počet lidí na hromadných akcích. Všechny akce budou bez omezení,“ oznámil po středeční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pokud se bude situace dobře vyvíjet, přijde podle Válka další rozvolnění 13. března. Ukončí se testování zaměstnanců ve zdravotních a sociálních službách. Zruší se také povinnost nosit respirátory uvnitř budov.

„Ke 13. březnu se omezí nošení respirátorů. Zůstanou ve zdravotnických a sociálních zařízeních a v MHD. Diskutujeme o hromadných akcích. Chceme maximálně omezit nošení respirátorů,“ prohlásil Válek.

Zdarma jen jeden test měsíčně

Pro hromadné akce nyní platí omezení na počet účastníků. Například na koncerty v současnosti může 1 000 lidí, a jen pokud sedí. Všichni musí mít respirátor, který mohou odložit pouze, když konzumují jídlo a pití.

Vláda také ve středu rozhodla, že se od března bude proplácet ze zdravotního pojištění jen jeden test měsíčně. Dosud měli hrazených pět PCR testů měsíčně všichni pojištěné očkované osoby.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo ke změně, protože v Česku už se téměř nikde nevyžaduje potvrzení o bezinfekčnosti, tedy certifikát o očkování, prodělaném covidu, nebo negativním testu.

Tagy:
respirátor TOP 09 ODS Petr Fiala Vlastimil Válek Česko Ministerstvo zdravotnictví České republiky městská hromadná doprava