PŘEHLEDNĚ: Které obchody jsou v neděli otevřené?

Lékárna v areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (autor: Luděk Ovesný/Mafra)

Vláda od 28. října zpřísnila opatření proti koronaviru. Nejvíce se omezení dotklo maloobchodní prodej. Ten je od pondělí do soboty povolen mezi 5. až 23. hodinou. V neděli musí mít všechny obchody zavřeno. Jaké jsou výjimky?

Po dobu nouzového stavu, který vláda prodloužila do 12. prosince, je v neděli zakázaný maloobchodní prodej a také prodej a poskytování služeb v provozovnách.

Otevřené můžou být:

  • čerpací stanice s palivy a mazivy,
  • lékárny,
  • prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích,
  • prodejny ve zdravotnických zařízeních.
  • obchody s pietním zbožím (kvůli Dušičkám)
  • stravovací provozy mohou připravovat jídlo s sebou.
  • květinářství

Většina lékáren bude zavřená

Přestože lékárny mají výjimku, většina z nich také v neděli zavře. Mnoho z nich je totiž umístěno v obchodních centrech.

Lékárny, které by otevřít mohly, protože nejsou přímo v obchodních centrech, ale také většinou neotevřou. A to proto, že mají mnoho zaměstnanců nakažených a provoz lékáren je těžké zajistit. Každý volný den se jim hodí.

Na webu České lékárnické komory má být brzy zveřejněn seznam otevřených lékáren. Pro každý okres by měla být otevřená minimálně jedna lékárna.

Nenechávejte nákup až na sobotu

Hygienici apelují na občany, aby nákupy nenechávali na sobotu. A pokud už opravdu do obchodu musí, tak aby dodržovali hygienická pravidla.

„Jak se liší riziko, že v obchodě dojde k nákaze, když přijdou všichni v sobotu a když jich padesát přijde v sobotu a padesát v neděli? Závisí to pochopitelně na nakažlivosti nemoci a procentu nakažených v dané populaci. Obojí je v sobotu a v neděli stejné,“ nesouhlasí však evoluční biolog Jaroslav Flegr s uzavřením maloobchodů.

Tagy: