Supermarkety plné lidí. Nedělní zavření obchodů není dobrý nápad, varuje Flegr

Jaroslav Flegr

Evoluční biolog Jaroslav Flegr varuje, že kvůli nedělnímu zákazu maloobchodního prodeje se v Česku koronavirová pandemie nebude zlepšovat. Své tvrzení zakládá na tom, že se počet nakupujících lidí o víkendu smrskne do jediného dne a onemocnění se začne šířit rychleji. Sobotní přeplněné supermarkety zaznamenala i redakce CNN Prima NEWS.

„Micíku, dám ti hádanku. Představ si, že si o víkendu chce nakoupit sto lidí. Jak se liší riziko, že v obchodě dojde k nákaze, když přijdou všichni v sobotu a když jich padesát přijde v sobotu a padesát v neděli? Závisí to pochopitelně na nakažlivosti nemoci a procentu nakažených v dané populaci. Obojí je v sobotu a v neděli stejné,“ napsal Flegr na svém facebookovém účtu.

Micíku, dám ti hádanku. Představ si, že si o víkendu chce nakoupit sto lidí. Jak se liší riziko, že v obchodě dojde k...

Posted by Jaroslav Flegr on Saturday, October 31, 2020

A jaký je tedy podle biologa rozdíl? Jde prý o to, ke kolika dojde kontaktům mezi zákazníky. „Čím se obě možnosti liší je to, kolik různých dvojic se v obchodě či před obchodem potká. V prvním případě to je 100 × 99 = 9900 dvojic. Ve druhém to je 2 × (50 × 49) = 4900 dvojic. Byl to dobrý nápad zakázat prodej v neděli?“ popsal své tvrzení Flegr.

Hygienici dávají doporučení, lidé je nerespektují

Lidé opravdu v sobotu nakupovali více, než tomu v jiných týdnech bývá. V jednom z pražských supermarketů se ptal zákazníků, proč nakupují zrovna v sobotu, reportér CNN Prima NEWS Vladimír Procházka. „Samozřejmě je to větší riziko nákazy, ale když se dodržují nějaké ty větší odstupy mezi těmi lidmi, tak si myslím, že to není až takové riziko,“ řekl jeden z respondentů.

Hygienici tak apelují na občany, aby nákupy nenechávali jen na víkend a pokud už opravdu do obchodu musí, tak aby dodržovali hygienická pravidla, zejména co se týče manipulace s čerstvým zbožím bez obalu. Jak ale reportér na místě zjistil, lidé doporučení příliš nerespektují a například ovoce a zeleninu si dávají do pytlíků bez igelitových rukavic nebo sáčků na rukou.

Tagy: