PŘEHLEDNĚ: Od pondělí 3. ledna se opět mění koronavirová opatření. Víte, co platí?

Prokazování bezinfekčnosti v restauracích.

Jak se mění protikoronavirová opatření?

Se startem nového roku se opět mění některá opatření spojená s koronavirem. Nová vláda opět vrací do hry plošné testování –⁠ to se během ledna rozjede jak ve školách, tak ve firmách. Mění se ale i podmínky v restauracích nebo na hromadných akcích.

Restaurace

V restauracích se opět mění počet lidí, kteří mohou sedět u jednoho stolu. Sváteční zpřísnění se ruší a u stolu vás může být celkem šest.

Stále ovšem platí, že pro vstup do restaurace se musíte prokázat prodělaným covidem nebo očkováním. Negativní test nestačí.

Hromadné akce

Na hromadných akcích, ať už soukromých či veřejných, může být pouze tisíc sedících lidí. Přes svátky byl počet omezen pouze na 50 osob.

Na hromadné akci platí povinnost prokázat se očkováním nebo proděláním nemoci.

Školy

Od 3. do 16. ledna opět startuje ve školách velké plošné testování antigenními testy vždy v pondělí a ve čtvrtek. Od 17. ledna se poté ve školách bude testovat pouze v pondělí.

Očkování 18+

Od úterý 4. ledna začne plošné očkování všech osob starších 18 let a především jejich registrace na třetí posilující dávku. Na třetí dávku budou moci všichni, kterým od druhé dávky uplynulo pět měsíců.

Registrace bude opět probíhat přes portál registrace.mzcr.cz.

Zaměstnanci

Zaměstnanci i zaměstnavatelé by se na plošné testování měli připravit právě od 17. ledna. Detaily bude ale vláda ještě ladit s odbory a zástupci zaměstnavatelů.

Tagy: