PŘEHLEDNĚ: Na zahrádku s první dávkou očkování, otvírají hotely. Co dalšího se mění?

Otevírají se zahrádky restaurací.

Studenti se vrací do škol (zdroj: CNN Prima NEWS)

Česko se díky příznivé epidemické situaci chystá na další vlnu rozvolnění protikoronavirových opatření. Ta nastane už v pondělí 24. května a bude se týkat mimo jiné školství, sportování nebo třeba kultury. Mění se ale i způsob, kterým se lidé musí prokazovat například na zahrádkách restaurací.

S jakým potvrzením mohu na zahrádky restaurací?

Vláda v pátek změnila pravidla pro testování, prodloužila ochrannou lhůtu po prodělání covidu a upravila podmínky pro vstup do restaurací nebo třeba kadeřnictví. Tam se tak od pondělí 24. května bez testů dostanou i lidé, kteří mají tři týdny po první dávce očkování, konkrétně 22 dní.

Lidé tedy již nemusí čekat na aplikaci druhé dávky vakcíny proti covidu, aby se mohli prokázat při vstupu na nějakou službu. Jako potvrzení slouží také negativní PCR a antigenní test a potvrzení o prodělání covidu, po němž se ochranná lhůta prodlužuje z 90 na 180 dnů. Jak potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci získat, se dočtete v tomto článku.

Školství

V pondělí dojde k obnovení veškeré výuky (tedy i teoretické, pozn. red.) na všech středních a vysokých školách. Dojde také ke zrušení rotační výuky na druhém stupni základních škol a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Žáci a studenti ale budou nadále testováni, a to jedenkrát týdně antigenními testy, případně jednou za 14 dní PCR metodou. Na přednáškách navíc musí dodržovat 1,5metrové rozestupy.

Vláda rovněž schválila, že od pondělí se zruší zákaz používat ve školách a školských zařízeních šatny.

Sportování

Od 24. května se mění také pravidla pro sportování. Uvnitř bude moci sportovat až 30 osob s tím, že v jedné skupině bude moci naráz být 12 sportovců, kapacita 30 osob se týká pohybu na celém sportovišti.

Při sportování ve vnitřních prostorách také lidé již nemusí mít povinně nasazený respirátor. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se pravidla uplatní i ve školách při tělesné výchově. V tělocvičně však bude moci být jen 12 žáků.

Ubytování

S účinností od 24. května rovněž dojde k otevření ubytovacích zařízení, a to v plném režimu. Hotely a penziony tedy nebudou omezeny kapacitou. Podmínkou ale zůstává certifikát o bezinfekčnosti. Hosté tak budou muset prokázat, že jsou očkovaní, testovaní, nebo nemoc COVID-19 již prodělali. Potvrzení budou muset předložit personálu při vstupu do ubytovacího zařízení.

Kultura

Změny se od pondělí budou týkat také kulturních akcí. Ty se totiž od 24. května budou moci konat i uvnitř za účasti 500 osob. Venku potom bude moci naráz být tisíc diváků. Návštěvníci ale budou muset dodržovat přísná hygienická opatření, musí prokázat bezinfekčnost a nosit respirátor.

Diváci mohou současně obsadit jen polovinu kapacity daného zařízení, maximálně jich ale může být uvnitř již zmíněných 500. Krom vnitřních prostor divadel, koncertů, muzeí a dalších kulturních akcí otevřou také sály kin. Uvnitř ale provozovatelé nesmějí prodávat občerstvení.

Návštěvníci budou mít přístup i do vnitřních pavilonů zoologických a botanických zahrad. I tady bude platit omezení na 50 % kapacity a 15 metrů čtverečních pro jednoho člověka.

Tagy: