PŘEHLEDNĚ: Ukrajinci zabili šestého generála. Kteří ruští důstojníci se už z bojů nevrátí?

Během války na Ukrajině už zahynulo více než deset klíčových ruských velitelů, mezi nimi i šest generálů, kteří za sebou měli dlouhou vojenskou historii. Někteří z nich zemřeli v chaosu bojů, jiní se stali cílenou obětí ukrajinských snajprů. Čí rozkazy už ruští vojáci nikdy nedostanou?

  • Generálmajor Andrej Suchověckij (zemřel 28. února nebo 2. března)

Zúčastnil se invaze do Gruzie, občanské války v Sýrii a hrál svou roli i při anexi Krymu. Nakonec padl na Ukrajině rukou odstřelovače. Suchověckij patřil mezi nejvlivnější ruské generály a stal se prvním tak vysoce postaveným příslušníkem armády, který na Ukrajině zahynul. Posledním ale zdaleka nebyl.

  • Generálmajor Vitalij Gerasimov (zemřel 7. března)

Jen pár dní po Suchověckém zemřel generál Gerasimov, který během svého života velel převážně tankovým jednotkám. Podle ukrajinské armády padl Gerasimov v oblasti Charkova, kde dochází během války k nejprudším bojům. Moskva ale úmrtí svého vysoko postaveného muže nepotvrdila.

  • Generálmajor Andrej Kolesnikov (zemřel 11. března)

Jedním z nejvýše postavených ruských generálů, kteří zemřeli během války na Ukrajině, byl generál Kolesnikov. V minulosti velel tankové divizi i kombinované armádě. Padl pravděpodobně během bojů v první linii, což podpírá informace západních zpravodajských služeb, že Moskva vyslala generály do nejprudších střetů, aby obyčejným vojákům dodávali odvahu.

  • Generálmajor Oleg Miťajev (zemřel 15. března)

Čtvrtým v pořadí zabitých ruských generálů se stal Miťajev. K jeho smrti mělo opět dojít v oblasti nejtvrdších bojů. Generálmajor pravděpodobně zemřel při bitvě o Mariupol. Podle některých zpráv měl jeho smrt na svědomí kontroverzní ukrajinský batalion Azov.

  • Generálporučík Andrej Mordvičev (zemřel 16. března)

Pátým padlým generálem na Ukrajině byl údajně generálporučík Mordvičev. Ukrajinská strana tvrdí, že zemřel při leteckém útoku na město Cherson. To je totiž v držení Rusů a armáda z Moskvy si na místě zřídila letiště, na které Ukrajinci 16. března zaútočili. Právě při náletu měl Mordvičev zemřít. Moskva tuto informaci nepotvrdila. Pokud by se ukázalo, že Mordvičem skutečně zemřel, šlo by o dosud nejdůležitějšího muže, kterého Kreml na Ukrajině ztratil.

  • Generálporučík Jakov Rezancev (zemřel 25. března)

Na Ukrajině padl i generál Rezancev, který velel 49. kombinované armádě Jižního vojenského okruhu. Pravděpodobně tak bojoval na frontě poblíž ukrajinského města Mykolajiv. Rezancev v minulosti prorokoval, že invaze skončí rychle a bude otázkou prakticky jen několika hodin. Vojáci pod ním si proto stěžovali na chabou morálku.

  • Generál Magomed Tušajev (zemřel 26. února)

Mimo ruských generálů zemřela na Ukrajině také řada dalších vlivných komandantů. Jedním z prvních „úlovků“ ukrajinských pušek byl Magomed Tušajev, jeden z vrchních velitelů čečenských sil a pravá ruka vůdce Čečny Ramzana Kadyrova. Elitní ukrajinské jednotky ho na úsvitu války zlikvidovaly společně s jeho gardou na letišti Hostomel u Kyjeva.

  • Plukovník Andrej Zacharov (zemřel 11. března)

Ruský plukovník Zacharov zemřel 15. den invaze na východním předměstí Kyjeva. Podle Ukrajinců voják zemřel v palbě, která mířila na ruské tanky. Zacharov byl šéfem tankového regimentu.

  • Plukovník Sergej Sucharev (zemřel 18. března)

Váženého plukovníka Suchareva spolu s jeho zástupcem majorem Sergejem Krylovem zabily ukrajinské síly 18. března. Likvidace Suchareva měla pro Ukrajince jeden speciální význam. Jeho pluk měl totiž v roce 2014 působit na Donbase a zúčastnit se i bitvy o město Ilovajsk. Ukrajinská armáda se tam dostala do obklíčení a dohodla se s protivníkem na podmínkách ústupu. Dohoda ale dodržena nebyla, a když Ukrajinci místo několika koridory opouštěli, byli postříleni. Nepřežilo jich na 400.

Kromě ruských generálů a plukovníků zemřelo na Ukrajině také několik podplukovníků Moskvy a také další níže postavení důstojníci. Mimoto při válce zemřelo obrovské množství ruských vojáků. Západní zpravodajské služby došly k závěru, že na Ukrajině umírá zhruba tisíc Rusů každý den. Na začátku války údajně Kreml povolal do země 20 generálů, čtvrtina z nich je tak už po smrti.

Tagy:
válka armáda Moskva vojáci invaze Ukrajina oběti Gruzie generál Rusko Kyjev plukovník Vitalij Gerasimov Andrej Suchověckij Oleg Miťajev Andrej Kolesnikov Andrej Mordvičev ruská invaze na Ukrajinu Krymská krize Občanská válka v Sýrii