Je to tu na ho*no. Bombardují nás vlastní letadla a máme omrzliny, popsal ruský voják chaos

Zdemolovaný hotel ve městě Mykolajiv (23. 3. 2022)

Matyáš Zrno popsal, jak vypadají frontové linie na Ukrajině

Ukrajinská bezpečnostní služba publikovala odposlech telefonního hovoru ruských vojáků, z nichž jeden měl být v oblasti ukrajinského města Mykolajiv. V záznamu se zmiňují, že Rusko zřejmě omylem bombardovalo vlastní jednotky. Mimoto si vojáci stěžují na omrzliny a na efektivitu ukrajinské armády.

„Je to tady v podstatě na ho*no,“ sdělil v telefonu jeden z ruských vojáků, když hovořil se svým kolegou údajně z oblasti města Mykolajiv. Není to poprvé, co ukrajinská strana zveřejnila podobný záznam rozhovorů zoufalých ruských vojáků.

Pravost nahrávky je těžké ověřit, vzhledem k tomu, jak konkrétně se voják vyjadřoval, se ale zdá být autentická.

Voják v telefonu zmínil, že mu velí generálporučík Jakov Rezancev, který měl jeho jednotku ubezpečit, že invaze na Ukrajinu bude velmi rychlá. „Víš co nám řekl? Že není tajemstvím, že tahle speciální operace skončí do pár hodin. Jenže hodiny stále plynou,“ dodal ruský voják.

V telefonu si také stěžoval, že vojáci upozorňovali velení na nedostatečné vybavení, ale nikdo je neposlouchal. „Je to samé svinstvo, naše vlastní letadlo na nás shodilo bombu,“ referoval voják.

V hovoru dále řekl, že ani v čečenské válce se ruská armáda nepotýkala s takovými obtížemi. Popsal, že ukrajinské jednotky „roztrhaly“ konvoj, který byl vyslán za jeho formací.

V telefonátu Rus také upozornil, že zhruba 50 procent členů jednotky se potýká s omrzlinami. „Ale oni nemají v plánu je poslat do nemocnice,“ pronesl voják u města Mykolajiv.

Ukrajinské přímořské město leží na jihu země a tvoří obranný val mezi Krymem a Oděsou. Právě díky tomu, že tvrdě zkoušená obrana Mykolajiva prozatím odolává, zůstává Oděsa stranou přímé války.

Tagy: