„Bábušky“ na Ukrajině cvičí příznivci krajní pravice. Jejich znak používala divize SS

Celý svět oblétly fotografie srdnatých babiček, které se na Ukrajině cvičí v boji. Teď ale vyšlo najevo, že je na případ ruské invaze připravují členové batalion Azov. Jedná se o kontroverzní prapor Ukrajinské národní gardy. Mezi jeho členy jsou údajně neonacisté a lidé, kteří mají na kontě znásilnění či mučení.

Penzistka Valentyna Konstantynovska se ve svých 79 letech stala symbolem vojenského cvičení, kterého se v ukrajinském Mariupolu účastní i postarší ženy a děti. I proto se dobrovolníkům začalo přezdívat „prapor bábušek“. Srdnatost tamních obyvatel teď ale pokazila informace o tom, kdo civilisty v přístavním městě cvičí. O výcvik se totiž mezi jinými starají i členové batalionu Azov, který má za sebou velmi kontroverzní historii.

V současnosti je batalion Azov subdivizí Ukrajinské národní gardy, která spadá přímo pod ministerstvo zahraničí. Jde o polovojenský oddíl, ve kterém se mísí pravomoci vojáků i policistů. Původně ale prapor vznikl v roce 2014 z řad nacionalistů, kteří se rozhodli bojovat proti proruským separatistům.

Nacistický odkaz

V řadách Azovu jsou ale krom vlastenců také neonacisté a pravicoví extremisté, kteří v minulosti perzekvovali Romy, Židy i sexuální menšiny a prosazují nadřazenost bílé rasy. Podle OSN se také členové Azovu dopustili v roce 2014 případů znásilnění a brutálního mučení za použití elektrického proudu.

Názorové směřování praporu prozrazuje také znak skupiny, ve kterém se objevují písmena „I“ a „N“, která jsou zkratkou pro sousloví idea nacii (národní myšlenka). O pouhé vlastenecké zvolání jde jen na první pohled. Stejný znak a kombinaci písmen totiž v minulosti používaly nacistické jednotky SS (konkrétně šlo o 2. tankovou divizi SS „Das Reich“). Do SS se původně verbovali oddaní příznivci Adolfa Hitlera, později se ze skupiny vyvinula rozsáhlá ozbrojená organizace, která byla na nejvyšších místech provázána s vojenskou politikou nacistického Německa.

Členové zmíněné 2. tankové divize se za druhé světové války zúčastnili například Operace Barbarossa a v závěru konfliktu se snažili zastavit Spojence po vylodění v Normandii.

Tagy: